artikel

Column Suzan Tuinier: Lekker minder!

Algemeen

Column Suzan Tuinier: Lekker minder!

Laatst besprak ik met een groep hoogleraren de vraag: is alcohol goed voor de gezondheid? De richtlijnen Goede Voeding maken korte metten met alcoholhoudende dranken. De voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen. Daarom geldt het advies géén alcohol te drinken. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 8.

De hoogleraren waren het er volledig mee eens. Alcohol drinken leidt niet tot gezondheidswinst en is ongunstig, vanwege de verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker die een consumptieniveau van meer dan een glas per dag met zich meebrengt. Bovendien is er een verhoogd risico op ongelukken, verslaving, psychosociale problematiek, levercirrose en hoofd- en halstumoren. Het is nogal wat. We sloten de vergadering af met een diner, waarbij de wijn rijkelijk vloeide. Tsja…

 

Ik wil maar zeggen: zelfs als we er zelf verstand van menen te hebben vullen we de glazen. En de hoogleraren en ik zijn niet alleen: in Nederland drinkt 45% van de mannen en 20% van de vrouwen meer dan 1 glas alcohol per dag. Daarvoor is een plezierige en een vervelende reden. De eerste is de plezierige: alcohol ontspant en geeft ons een aangenaam en plezierig gevoel. De tweede is de vervelende: alcohol is erg verslavend. Recentelijk was nog in het nieuws dat vooral ouderen gewoontedrinkers zijn. Een gewoonte, dat klinkt net even minder heftig dan een verslaving. Het officiële advies van de Gezondheidsraad is: drink hooguit één glas per dag. En liefst helemaal niet. Dat is een nobel streven, maar in deze feestelijke decembermaand zie ik het niet gebeuren. Te veel verleidingen en aanleidingen en te weinig alternatieven. Tenminste, dat vinden we zelf. Is dat ook zo? Anders dan alcoholvrije wijn lijkt alcoholvrij bier nu toch echt geaccepteerd te zijn. Het is vooral een kwestie van wennen. Drankjes zonder alcohol noemen we nu nog frisdrank, behalve als het alcoholvrij bier is, of alcoholvrije wijn. Ik snap het wel: we willen graag gefopt worden. Het ziet eruit als bier, het smaakt als bier, het is in technische zin (op een kleinigheid na) ook echt bier. Dus misschien gebeurt het ooit. Inclusief alcoholvrije single malt whisky, of een overheerlijke port van twintig jaar oud zónder alcohol. Het kan nog even duren, schat ik.

 

Dus wat moet ik ermee? Ik denk: alcohol drinken moet geen gewoonte zijn, maar je moet er op z’n tijd wel van mogen genieten. Anders mogen we helemaal niks meer. We kunnen naast alcoholvrij bier gelukkig ook steeds meer héél bijzondere biertjes kopen Die twee dingen náást elkaar, in een gezonde balans, daar kies ik voor.

Reageer op dit artikel