artikel

Producten onder de loep: Blue Band hazelnootpasta’s

Algemeen

Producten onder de loep: Blue Band hazelnootpasta’s

Pasta, chocoladepasta, hazelnootpasta, hoe je het ook noemt, voor velen is het dagelijks een favoriet broodsmeersel. Sinds een half jaar heeft Unilever binnen het merk Blue Band, waarmee het zich richt op gezinnen met kinderen, drie soorten hazelnootpasta op de markt gebracht. De pasta met tachtig procent minder suiker haalt tot nu toe de hoogste omzetten. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 8.

Steven Marse, marketingmanager Unilever Benelux: ‘We hebben drie varianten. Een standaardpasta waarvoor we met de smaak zo dicht mogelijk tegen de smaak van marktleider Nutella aan zijn gaan zitten. Het verschil is echter dat we in onze pasta, die herkenbaar is aan een pot met donkerblauwe dop, vijftig procent minder verzadigde vetten hebben zitten dan in vergelijkbare pasta’s. Het aandeel palmolie (rijk aan verzadigd vet) is laag ten opzichte van koolzaad- en zonnebloemolie (rijk aan onverzadigde vetten). In de variant met een lichtblauwe dop zit tachtig procent minder suiker. Een derde variant is een biologische pasta, specifiek voor de consumenten die hiernaar op zoek zijn. Hierin is het suikergehalte vergelijkbaar met dat van de pasta met de donkerblauwe dop. Alle pasta’s bevatten ongeveer dertien procent hazelnoten en zeven procent cacao. De variant waarin we het suikergehalte hebben verlaagd, is exclusief bij Albert Heijn verkrijgbaar. De andere twee zijn ook bij andere supermarkten te koop. Hoewel de suikerverlaagde variant alleen bij AH te krijgen is, is dit wel de pasta met de grootste omzet tot nu toe. We hebben ervoor gekozen de introductie vooral via presentaties in supermarkten te doen. We maken geen grote tv-reclames, dat past ook niet bij de grootte van dit product. Willeke Goossens, Unilever Benelux: ‘De variant zonder suiker past in de dagelijkse keuze van het Voedingscentrum binnen de categorie zoet broodbeleg. Om het product zoet te maken, hebben we een beetje erytrytol en stevia-extract toegevoegd. De lancering van de hazelnootpasta’s is al door verschillende bloggers opgepikt. Een van hen drukte het verschil tussen Nutella en de Unilever-pasta met de lichtblauwe dop uit in suikerklontjes: het verschil tussen de twee merken is bijna twee klontjes. De laatstgenoemde pasta wordt door de bloggers gewaardeerd om de pure chocoladesmaak, het smaakt namelijk iets bitterder dan de zoetere tegenhangers. Hazelnootpasta is in Nederland een van de meest favoriete soorten zoet broodbeleg, naast jam en hagelslag. Pindakaas staat op één, maar sommigen vinden dit eerder een hartig product. Hierover zijn de meningen verdeeld.’ De adviesprijzen voor de drie varianten zijn: blauw €2,69; lichtblauw €3,19; biologisch €2,29.

Alie de Boer

assistent professor Maastricht University Campus Venlo

‘Met de nieuwe hazelnootpasta van Blue Band met minder suiker wordt goed ingespeeld op de trend om zo weinig mogelijk suiker te eten. Het promofilmpje gaat dan ook alleen maar over de tachtig procent minder suiker die het bevat. Op zich kan ik minder toegevoegde suiker als voedingswetenschapper alleen maar toejuichen (ook als consument die dol is op de incidentele boterham met hazelnootpasta). De voedingswaarde van het product geeft meer inzicht: het product levert nog altijd 444 kcal aan energie per 100 gram, een verlaging van ongeveer twintig procent in vergelijking met andere soorten hazelnootpasta. Dat blijkt dus te danken aan die verlaagde hoeveelheid suiker, maar omdat er nog altijd relatief veel vet in zit, blijft het een flink aantal calorieën op je boterham. De gezondheidswinst die je kunt behalen door in plaats van gewone hazelnootpasta dit product op je boterham te smeren, is dan ook niet heel groot. Maar waarschijnlijk heeft men bij Blue Band zijn best gedaan om eenzelfde smaakbeleving te garanderen, terwijl er niet veel vetten toegevoegd zijn ten opzichte van de biologische hazelnootpasta-variant. Er zit alleen wel iets meer vet in het product in vergelijking met een welbekende concurrent, Nutella. Ik vraag me dan ook af of het verhaal wel helemaal compleet is als een consument wordt verleid met het gezondere imago door te vertellen dat deze hazelnootpasta veel minder suiker bevat, zonder ook de andere informatie inzichtelijker te maken (het verlaagde caloriegehalte en nog altijd een grote hoeveelheid (verzadigde)vetten). Al met al een leuke productinnovatie, maar niet een product dat een verschil gaat maken in de bestrijding van overgewicht.’

Janneke van Valkenburg

gewichtsconsulent en (sport)voedingsadviseur

‘Dagelijkse variatie met gezonde producten is de basis van ieder verantwoord menu. Als BGN-gewichtsconsulent begeleid ik in mijn praktijk in Houten mensen naar een gezond( er) eetpatroon. Om deze reden ben ik altijd op zoek naar de meest verantwoorde producten binnen een bepaalde productgroep. Als ik kijk naar de ingrediënten van de pasta die een suikerreductie van tachtig procent heeft, valt mij op dat een pot van 350 gram, 13% hazelnoot bevat. Dit is 45,5 gram hazelnoten. Daarnaast bestaat het product voornamelijk uit koolzaad, palmolie en zoetstoffen. Dit is ook terug te zien in de voedingswaarde van het product. Per 100 gram bevat het product 444 kcal, bestaand uit 36 gram vet (waarvan 7,3 gram verzadigd), 16 gram koolhydraten (waarvan 5,5 gram suikers) en 5,3 gram eiwitten. Als ik dit product vergelijk met de andere hazelnootpasta’s van Blue Band die in de winkel te verkrijgen zijn, is deze variant, gezien de calorieën per 100 gram de beste keus. Kijk je puur naar de ingrediënten, in vergelijking met hazelnootpasta van een andere fabrikant, namelijk Nutella van Ferrero, dan bevat de Blue Band-hazelnotenpasta beduidend minder suiker, maar wel meer vet (+4,4%) dan de “reguliere” variant van concurrent Ferrero. Afgezien van persoonlijke voorkeur en smaakbeleving, zou ik eerder een ander zoet broodbeleg met minder suiker adviseren, zoals AH Aardbei Fruitspread met minder suiker (120 kcal per 100 gram). Zeker als een cliënt graag gewicht wil verliezen. Maar de Blue Band-hazelnootpasta met 80% minder suiker is een goed alternatief in de categorie hazelnootpasta’s.’

Ingeborg Brouwer

professor Voeding en Gezondheid Vrije Universiteit Amsterdam

‘Blue Band adverteert met het feit dat dit product tachtig procent minder suiker bevat en in vergelijking met andere hazelnootpastas klopt dit. Naar mijn mening hebben ze hiermee ook wel het grootste probleem van het product hazelnootpasta zoals het nu op de markt is te pakken. De “gewone” hazelnootpasta’s bevatten erg veel suiker; het is het hoofdingrediënt. In deze variant is het overgrote deel van de suiker vervangen door zoetstof. De vetzuursamenstelling is iets beter dan bijvoorbeeld die van Nutella, maar de gezondheidswinst in dit product zit duidelijk in de veel lagere hoeveelheid suiker. Overigens bevatten alle hazelnootpasta’s maar een beperkte hoeveelheid hazelnoot. Hierin wijkt de Blue Band-variant niet af van andere merken.’

Reageer op dit artikel