artikel

Colum Suzan Tuinier: Dikke onzin!

Algemeen

Colum Suzan Tuinier: Dikke onzin!

Laatst belandde ik met een vriendin in het restaurant van het bekende Zweedse woonwarenhuis. Friet met gehaktballetjes, daar hadden we zin in! Maar we bestelden rijst met salade, vanwege haar goede voornemen om wat af te vallen. Trots liepen we met onze gezonde lunch langs etend Nederland. Ik spiekte op de borden. Twee flink forse vrouwen aten patat. ‘Eigen schuld dat je zo dik bent!’ fluisterde mijn vriendin nét iets te hard. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1

Tijdens de lunch schaam ik me een beetje. Want ook ik maak me schuldig aan het ‘eigen schuld dikke bult’-denken. En dat terwijl ik weet dat dit sterk van invloed is op de beeldvorming rondom zwaarlijvige mensen. Wist je dat vaak automatisch wordt gedacht dat dikkere mensen ‘lui, ongemotiveerd, ongedisciplineerd, minder competent en slordig’ zijn?

Uit onderzoek blijkt ook dat dikkere mensen zich vaker moeten verantwoorden voor hun levensstijl én dat ze worden achtergesteld. Ze krijgen minder snel een baan, verdienen minder en worden eerder ten onrechte ontslagen. Met als gevolg daarvan allerlei ellende: een verhoogde kans op het ontwikkelen van psychologische problemen, zoals angststoornissen en depressie.

Die opmerking van mijn vriendin was vast niet de eerste opmerking die deze dames kregen. Mensen die te zwaar zijn, krijgen namelijk steeds vaker te maken met fat shaming, negatieve opmerkingen over hun uiterlijk.

Te zwaar zijn hoeft zeker niet je eigen schuld te zijn, het is veel genuanceerder. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat overgewicht het resultaat is van een combinatie van factoren, zoals genetische aanleg, stress en ongezonde eetgewoonten. Dikke onzin dus om hier meteen een oordeel over te hebben!

Of je nu dik bent of dun, iedereen heeft toch het recht om friet te eten? Zonder kritische vragen, zonder nare opmerkingen. Het gaat erom dat je geniet van eten! En wie doet dat meer? Wij met ons goede gedrag en oergezonde salade of deze dames die zichtbaar genoten van hun patatje? Ik weet het antwoord wel!

Reageer op dit artikel