artikel

Producten onder de loep: Nieuwe sauzen van Callowfit

Algemeen

Producten onder de loep: Nieuwe sauzen van Callowfit

Sausfabrikanten zetten vaak in op een geleidelijke vermindering van suiker, zout en vet in hun product. Zo kunnen consumenten langzamerhand wennen aan de veranderende smaak en textuur. Ondernemer Bernd Schirmer pakt het anders aan: in zijn reeks sauzen onder het merk Callowfit reduceerde hij radicaal de hoeveelheid suiker en vet. De grote uitdaging: hoe blijf je zorgen voor een goede smaakbeleving? Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1.

Bernd Schirmer komt de vergaderzaal ingestormd met een monster van een currysaus, net bereid in de keuken van de afdeling productontwikkeling van Callowfit. Het product is nog niet op de markt en de Duitser moedigt zijn gasten aan te proeven: het smaakt net als elke currysaus die je in de supermarkt koopt. Schirmer hoopte al op dit antwoord. In tegenstelling tot die van concurrenten bevat deze saus 0% suiker, 0% vet en “slechts” 0,3 gram zout per 100 milliliter. Maar blijven de structuur en de smaak van de saus ook goed bij industriële productie? Dat valt nooit helemaal te zeggen, maar Schirmer heeft vertrouwen. Hij deed immers al genoeg ervaring op met de ontwikkeling van de eerste reeks sauzen en dressings in diverse smaken. Ook die bevatten geen vet of toegevoegde suiker. Wel lijken ze nog redelijk wat zout te bevatten, variërend van 2 tot 2,7 gram per 100 milliliter saus. Deze smaakdrager is nauwelijks helemaal te vervangen, ondervond Schirmer in zijn “ontdekkingsreis” die ruim twee jaar geleden begon. ‘Maar we gaan de hoeveelheid zout van alle sauzen die we nu hebben met 30 tot 35% verlagen. Eind februari, begin maart komen deze nieuwe sauzen op de markt.’

De Duitse ondernemer liep al langer met het idee rond om sauzen gezonder te maken. Hij stapte met zijn idee naar Piet Driessen van Driessen United Blenders (DUB). De twee mannen kennen elkaar al sinds 2006. Toen Driessen aangaf wel brood te zien in Schirmers plan, besloot de laatste zich volledig te richten op Callowfit. Het bedrijf Fromatech Ingredients doet in opdracht van Callowfit de productontwikkeling en de productie van de sauzen. ‘De grote uitdaging was de smaak, geur en kwaliteit te behouden: het product moet er immers blijven uitzien als een echte saus’, vertelt Schirmer. Het wegvallen van suiker en vet probeerde het ontwikkelteam te compenseren door het gebruik van natuurlijke ingrediënten als tomaten, pepers, water en kruiden. Het hele productontwikkelingsproces tot en met de marktintroductie van de sauzen nam een jaar in beslag. Om een saus te maken op basis van water in plaats van vet, was nog een hele kluif, herinnert Piet Driessen zich. Haal je vet weg, dan verdwijnt er een stukje mondbeleving. ‘Het was een heleboel experimenteren. De moeilijkheid was vooral de consistentie van het product goed te krijgen, zorgen dat het niet uitzakt. Was de consistentie uiteindelijk goed, dan mankeerde er weer iets aan de smaak.’

Schirmer: ‘We moesten een “nieuwe weg” bedenken hoe we bepaalde ingrediënten met elkaar konden laten samenwerken. Daarom heeft de ontwikkeling ook zo lang geduurd. Alle ingrediënten die we gebruiken zijn natuurlijk. Zo zit er kurkuma in onze gele Honey Mustard Sauce en gebruiken we in de barbecuesaus een natuurlijke smaakstof die de rooksmaak geeft.’ Schirmer gooit al zijn liefde voor voeding in de sauzenlijn. ‘Ik houd van koken en mijn smaak is goed ontwikkeld. De kruidensamenstelling vormt het geheime ingrediënt, maar alle componenten tezamen maken het totale plaatje.’ De producten van Callowfit zijn verkrijgbaar in verschillende landen, waaronder België, Nederland en Duitsland. In Nederland staan nog geen Callowfit-sauzen in de supermarktschappen. De sauzen en dressings zijn nu nog vooral via webshops en dieetstudio’s verkrijgbaar. Een aspect waar klanten mogelijk kritiek op kunnen hebben is de prijs: €4,49 tot €5,25 voor een flacon van 300 ml. Hoewel de sauzen van Callowfit nog maar kort op de markt zijn, stoomt de ambitieuze Schirmer gewoon door. De currysaus zal binnenkort van de productielijn afrollen en daarnaast is een aantal nieuwe smaken in volle ontwikkeling. ‘Je kunt de sauzen ook gebruiken in de maaltijd, wist je dat?’ Maar bij sauzen zal het niet blijven. Schirmer oriënteert zich volop op andere kansrijke productcategorieën. ‘Heb jij nog ideeën?’

Harriët Verkoelen

diëtist en diabetesverpleegkundige

‘Callowfit heeft sauzen ontwikkeld die voor iedereen toepasbaar zijn: geen vet, geen suiker, geen gluten, geen lactose, geen aspartaam en veganistisch. Handig! Ik heb vier sauzen uit hun assortiment van zeven mogen proeven. Ik moet zeggen: ze smaakten me goed. Elke variant had een duidelijk herkenbare smaak. Het gebruikte verdikkingsmiddel is xanthan, een polysacharide dat ook gluten kan vervangen. De gebruikte, kunstmatige zoetstof sucralose (E955) heeft een zeer hoge zoetkracht, waardoor er maar erg weinig van nodig is. De keuze om wel of geen kunstmatig zoetstoffen te gebruiken is persoonlijk. Zelf ben ik blij dat er geen suiker in zit. Helaas staat de ingrediëntendeclaratie er (nog) niet in het Nederlands op.’

Tom Zwarts en Cilla Zwartsvoogd

voedingsdeskundigen en –coaches

’Gezien de ingrediënten van de sauzen, moet het product vooral iets toevoegen op het gebied van smaak. Ze mogen qua voedingswaarde dan weinig calorieën, vet of suikers bevatten, maar ze hebben geen toegevoegde waarde als het aankomt op voedingsstoffen. Het is, op de kruiden na, samengesteld uit ingrediënten die geen voordeel opleveren voor de gezondheid. En helaas, dat proef je ook. De sauzen doen allemaal vrij chemisch aan met een vaak sterk overheersende zoutsmaak. Met gemiddeld 2 tot 2,5 gram zout per 100 ml is het product dan ook behoorlijk zout, terwijl verschillende voedingsinstanties nu juist inzetten op de reductie van zout. We hadden het zoutgehalte dan ook graag lager gezien.’

Ellen Bouwhuis

voedings- en gewichtsconsulent

‘Callowfit is een gezonder en lekker alternatief voor reguliere sausjes. De sausjes zijn opgebouwd uit een slimme samenstelling van ingrediënten en hebben een rijke smaak. Extra fijn is dat deze sauzen ook geschikt zijn voor mensen met een gluten- of lactoseallergie. Een puntje van kritiek is dat de sauzen in verhouding vrij prijzig zijn. Mensen die niet zo veel willen betalen voor sauzen, raad ik aan eens te experimenteren met verse peterselie, basilicum of exotisch gedroogde kruiden, en deze lichtere sauzen te laten staan.’

Reageer op dit artikel