artikel

Column Suzan Tuinier: Pak je podium!

Algemeen

Column Suzan Tuinier: Pak je podium!

Mijn dochter van vijf heeft sinds kort een microfoon. Ze bouwt een podium, creëert publiek en trekt haar knalroze lievelingsjurk aan. Al verstoren haar optredens mijn rust, ik ben apetrots. Want hoe mooi is het om jezelf sans gêne te presenteren!? Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 2.

Laatst was ik bij de landelijke opleidingsdag van alle opleidingen voeding & diëtetiek. Docenten, managers en ook het werkveld gingen met elkaar in conclaaf. In de sessies waaraan ik deelnam kwam er een centrale vraag naar voren: is er eigenlijk ruimte voor de timide diëtist?

De meeste diëtisten zijn van nature geen podiumbeesten. We schitteren in een-op-eengesprekken en zijn een kei in het geven van persoonlijk advies. Maar in de schijnwerpers staan doen we niet graag. Het gevolg? De rol van de diëtist wordt gekaapt door goed gebekte leefstijlcoaches en charmante voedingstherapeuten. Zij doen iets wat wij te vaak nalaten: onszelf verkopen. Gaan we machteloos toekijken hoe deze groepen ons werk afpakken? Nee, natuurlijk niet! Wat zij kunnen, kunnen wij ook.

Als diëtist heb je echt verstand van voeding. Maar pas op: als je jezelf niet goed presenteert, heb je daar helemaal niets aan. Zonde! Want met jouw kennis en expertise kun je de verhalen van alle zelfbenoemde goeroes zo doorprikken!

Volgens mij ligt er ook een taak bij de opleidingen. Wil je voeding en diëtetiek studeren? Dan moet je stevig in je schoenen staan! Dát moeten de opleidingen uitdragen.

En nee, ik pleit niet voor keiharde verkooptrainingen en ook niet voor acteerlessen. Maar wel voor power. En dat betekent zéker niet dat alle diëtisten een grote mond moet hebben. Maar je moet je ook niet als timide grijze muis kunnen verstoppen. We móeten gewoon het podium pakken! Diëtisten begrijpen de voedingswetenschap en kennen de praktijk. Er is geen enkele reden om bescheiden te zijn. Wees trots op je vak en laat jezelf zien!

Wat kunnen we nog veel leren van mijn dochter! Dus ik daag jullie uit: grijp die microfoon, trek iets moois aan, creëer een podium en laat van je horen!

Reageer op dit artikel