artikel

Producten onder de loep: Kitchen Blue gaat voor het nieuwe beleg

Algemeen

Producten onder de loep: Kitchen Blue gaat voor het nieuwe beleg

Albert van der Veen en zijn compagnons van Kitchen Blue ontwikkelen concepten in opdracht van andere bedrijven om het “bestaande eten” beter te maken. Maar toen zij het concept voor tomaat americain bedachten onder het merk Groentegoed, wisten de ondernemers al snel: dit product gaan we zelf in de markt zetten. En dat is nog maar het begin; meer producten staan op de rol. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 2.

Tijdens het interview spreekt ondernemer Albert van der Veen een paar keer over het “nieuwe beleggen”. Hij heeft het dan niet over het steken van geld in aandelen van een bedrijf, maar over het smeren van boterhammen. Die moeten we vaker beleggen met groenteproducten of varianten daarop, vindt Van der Veen. Hij begon zo’n anderhalf jaar geleden, samen met partners Jeroen Schuurman (chef-kok) en Eugène Kerklaan, Kitchen Blue. Hun missie: het bestaande eten beter maken. Vanuit die gedachte ontstond het idee om zelf een vegetarische filet americain te ontwikkelen en in de markt te zetten. Normaal gesproken maakt Kitchen Blue concepten voor andere bedrijven, maar nu zit de startup zelf van begin tot eind aan de knoppen. Van Plus Supermarkten ontvingen Van der Veen en zijn partners de vraag of ze een gezond hartig broodbeleg konden ontwikkelen. Onder de merknaam Groentegoed brachten de drie ondernemers de tomaat americain op de markt, die voor 31,5% bestaat uit ovengedroogde tomaat, 28% wortel en 10,5% ui. De laatste twee ingrediënten zijn afkomstig uit De Verspillingsfabriek en zijn eerst langzaam gegaard. ‘Door de bewerkingen verliezen de groenten gewicht. Daarom zijn ze best duur. Je betaalt immers per kilogram wortel, maar daar blijft door de bewerking veel minder van over. De tomaat americain bevat geen toegevoegde suikers of vet en 0,3 gram zout per 100 gram. Voor consumentenonderzoek putten Van der Veen en zijn partners vooralsnog uit hun kennissen en vriendenkring. Uit rondetafelgesprekken bleek dat de respondenten niet zitten te wachten op E-nummers en dat iedereen groente als gezond ziet. ‘Deze inzichten knoopten we aan elkaar en onze chef Jeroen Eugène ging ermee aan de slag. Die heeft toen allerlei producten bedacht. We pakten daar één uit en dat werd de tomaat americain.’

ALBERT VAN DER VEEN VAN KITCHEN BLUE vn 5 18

In eerste instantie was het plan om de tomaat americain met watermeloen te maken. Maar dat liep op niets uit. ‘Watermeloen bleek niet goed verkrijgbaar en was bovendien duur. Toen zijn we overgestapt op wortel. En het recept bleek nog lekkerder ook.’ Deze manier van werken typeert de werkwijze van Van der Veen en zijn team: eerst kijken wat de klant wil, het product ontwikkelen en dan pas komt de rest. ‘Dat geeft vrijheid. Eerst kijken naar de wensen van afnemers en daarna naar andere zaken als logistiek, productie en prijs.’ Maar heeft de consument altijd gelijk? E-nummers zijn gewoon goedgekeurde hulpstoffen. ‘Hier zijn veel meningen over. Zelfs experts zijn niet eensgezind en consumenten hebben twijfels. We maken dus gewoon producten waar geen E-nummers inzitten en gaan zo de discussie uit de weg. Van der Veen kan zich deze consumentengerichte manier van werken veroorloven, omdat hij geen eigen fabriek heeft. En dat gaat ook niet gebeuren als het aan hem ligt. De tomaat americain wordt geproduceerd bij Lazy Foods in Ridderkerk. Hij vindt dat bij de huidige productontwikkeling te veel wordt gedacht vanuit beperkingen, zeker als het betreffende bedrijf ook een productielocatie heeft. ‘Dan moeten natuurlijk eerst de machines vol en niet elk product kan op de machines draaien.’ Bij Lazy Foods is het mogelijk kleine flexibele charges te draaien. Zo ligt er nooit te veel op voorraad en is het altijd mogelijk extra productie te draaien. De bakjes van 125 gram tomaat americain van Groentegoed liggen bij tweehonderd Plus supermarkten voor € 2,35. Het product loopt ook mee in de promotie van de supermarktketen. Verder zet Van der Veen Facebook en Instagram in als marketinginstrumenten. ‘Er is sprake van een langzame, stabiele groei van het product. Groentegoed tomaat americain ligt sinds juli 2017 bij Plus in de schappen. Zoals het er nu uitziet, breiden we het assortiment voor de zomer nog uit met vijf producten. Allemaal in het kader van het nieuwe beleggen’, zegt Van der Veen.

DIETISTE PAULINE KORTBEEK vn 5 18

Pauline Kortbeek

diëtiste van de-eetmevrouw.nl

‘De tomaat american is een leuk nieuw product en zeker een goede vervanger voor de “gewone” filet americain. Als diëtist gaan mijn ogen altijd direct naar de ingrediënten en vervolgens naar de voedingswaarde. Het zal gezien de naam van het beleg niet geheel uit de lucht komen vallen dat deze variant op de filet americain vooral winst behaalt in het verzadigd-vetgehalte. Dit komt natuurlijk doordat het vlees is weggelaten en de tomaat americain voor ruim zeventig procent uit groente bestaat. Door het toevoegen van smaakmakers als mosterdzaad, kurkuma, paprikapoeder en peper is er veel minder zout nodig, bijna vier keer minder dan in de gewone filet americain. Het mooie is ook dat de tomaten die erin zijn verwerkt in Nederland worden gekweekt én dat Kitchen Blue verspilling tegengaat door wortels en uien te gebruiken die normaal weggegooid zouden worden, maar nog prima zijn om te gebruiken (van De Verspillingsfabriek). Daarnaast is een groentespread op brood een mooie manier om dagelijks meer groenten binnen te krijgen. Het advies voor volwassenen is 250 gram groente per dag. Als je de boterham belegt met de tomaat americain en er wat rauwkost bij eet, dan komt dat wel goed. De makers van het product hebben er wel eigeel erin verwerkt. Dit betekent dat mensen met een volledig plantaardig dieet dit product niet kunnen eten.’

ONDERZOEKSDIETISTE ELS SIEBELINK vn 5 18

Els Siebelink

onderzoeksdiëtiste Wageningen Universiteit

‘Groentegoed tomaat americain is een plantaardige vervanger voor filet americain. Met dit nieuwe beleg wordt het voor consumenten weer een beetje gemakkelijker gemaakt meer groenten te eten. Volgens de Richtlijnen Gezonde Voeding zou er immers minder bewerkt vlees en meer groente gegeten moeten worden. Gewone filet americain valt onder bewerkt vlees en kan daarom beter regelmatig vervangen worden. Binnen het totale kant-en-klaar-assortiment is hiervoor nog weinig keus. In tomaat americain wordt gebruikgemaakt van groenten die duurzaam gekweekt of anders weggegooid zouden worden. Wat betreft de samenstelling voldoet tomaat americain aan de Richtlijnen goede voeding. Hoewel het nieuwe broodbeleg voor 70% uit groenten bestaat, zal het niet substantieel bijdragen aan de groenteconsumptie: uitgaande van een boterhambelegging van 30 g levert het maar 21 g groenten extra per boterham. Zowel als een vervanger voor bewerkt vlees als voor de verhoging van groenteconsumptie is tomaat americain echter een verantwoorde keuze. Het is een goed alternatief voor klassiek, minder gezond, broodbeleg. Kortom: het is een gezond alternatief op basis van groente, duurzaam geproduceerd met een mooi verhaal. En bovendien is het lekker.’

Reageer op dit artikel