artikel

De praktijk van Suhail Khan: ‘Start na je opleiding niet meteen een eigen praktijk’

Algemeen

De praktijk van Suhail Khan: ‘Start na je opleiding niet meteen een eigen praktijk’

Suhail Khan wist nauwelijks iets van Nederland toen hij in 1989 vanuit Pakistan in ons land arriveerde. Behalve dan dat het voedingsonderwijs van hoge kwaliteit was. In drie maanden tijd leerde hij Nederlands lezen en schrijven, waarna hij begon aan de studie Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam (HVA) en een master in de psychologie behaalde. Na gewerkt te hebben in verschillende ziekenhuizen, begon hij in december 2005 zijn eigen praktijk in Den Haag. Tegenwoordig heeft hij negenduizend cliënten, verspreid over veertien vestigingen in drie grote steden: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 3

Terwijl Suhail Khan koffie voor zijn gasten regelt (‘Is een senseootje goed?’), legt hij alvast wat leesvoer op tafel: zijn eigen boeken Voeding en gezondheid bij Hindostanen en Nutrition & Health for South Asians. Van het laatste boek heeft hij er ook veel verkocht in Canada en de Verenigde Staten, waar hij regelmatig lezingen geeft. Hij is nu bezig aan zijn vierde boek. ‘Dat gaat over het Midden-Oosten en voedsel en wordt in Qatar uitgegeven.’ Khan schrijft niet alleen boeken, maar leest ook alles wat er maar te lezen valt over voeding. ‘Mijn geheim is mijn knowhow. Als diëtist moet je steeds meer leren, ook over andere dingen dan diëtetiek. Ik lees bijvoorbeeld veel medische journaals. Studeren en lezen doe ik dag en nacht.’ Khan verzamelt studies alsof hij postzegels verzamelt. In Pakistan behaalde hij een master in de scheikunde en hij volgde verschillende cursussen op dit gebied aan de Technische Universiteit Delft. Hij deed de opleiding Voeding en Diëtetiek in Amsterdam, daarna studeerde hij psychologie en Human Nutrition aan de Stellenbosch Universiteit te Cape Town. Aan het Global College of Natural Medicine, California leerde hij meer over natuurvoeding, iets waar hij erg in gelooft.

Sociale vaardigheden

‘Met mijn sociale vaardigheden bind ik mensen. Ze komen hier ook om over familieproblemen te praten. Dat hebben ze nodig. Daarom heb ik veel aan mijn psychologieopleiding.’ Khan schrijft alleen maar individuele diëten voor. ‘Iedere persoon heeft een andere achtergrond en daarom moet je ook altijd doorvragen over hoe iemand leeft. Veel diëtisten doen dat niet. Als mensen bijvoorbeeld veel nachtdiensten draaien, is dat relevant voor het voedingsadvies: je moet voor een nachtdienst warm eten, niet erna. En diabeten die ’s ochtends niets eten maar ’s avonds veel, raad ik aan dat eens om te draaien.’ Khan gelooft heilig in voeding als medicijn. De nierfunctie van nierpatiënten die hij behandelde, verbeterde met dertig procent, claimt hij. Wat is het geheim van zijn diëten? Daar wil Khan niet al te veel over zeggen. Wel wil hij kwijt dat natuurvoeding een belangrijke rol speelt. Dan heeft hij het niet over supplementen, maar wel over venkelzaden die hij voorschrijft aan een patiënt met maagproblemen of manuka honing 550 MGO voor een patiënt met astma/COPD.

Klein begin

Khan begon zijn praktijk in december 2005, net toen de diëtetiek in de basisverzekering kwam. Hij werkte destijds bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat werk bleef hij in eerste instantie doen, maar na een jaar stortte hij zich volledig op zijn praktijk. Hij herinnert zich die begintijd nog goed. ‘Ik begon echt met één patiënt en kon gelukkig drie maanden gratis gebruikmaken van kantoorruimte op mijn huidige hoofdlocatie bij huisartsenpraktijk Farahani aan het Westeinde in Den Haag. Ik ging langs bij 46 huisartsen, maar ze hadden amper tijd. Pas toen mijn boek Voeding & gezondheid bij Hindostanen uit was en ik dit boek naar de artsen stuurde, begon het echt te lopen.’ CZ en Menzis besloten zijn boek te sponsoren. ‘Zij zagen dat het medicijngebruik van mensen die bij mij kwamen minder werd.’

Miljonairsmentaliteit

Van zijn patiënten is 70% van buitenlandse komaf. ‘De mensen komen uit het hele land naar me toe, meestal via mond-tot-mondreclame.’ Wat ook zijn vruchten afwierp, was dat Khan regelmatig gratis seminars/workshops hield, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen. Hij deed dat, en nog steeds, door het hele land. Momenteel mogen de zaken dan goed gaan – hij toont zijn volle agenda – maar het blijft keihard buffelen. Khan werkt zes dagen per week. Zijn dag begint om vijf uur ‘s ochtends met het schrijven aan zijn nieuwe boek, waarna hij om zeven uur op weg gaat naar zijn werk. Om zeven uur ‘s avonds trekt hij de deur van zijn praktijk pas weer achter zich dicht. Khan focust zich voor honderd procent op zijn werk als diëtist. Administratie en andere zaken besteedt hij uit. Bij hem werken twee diëtisten fulltime. Van online en sociale media heeft hij weinig verstand. Zijn vrouw vult zijn Facebookpagina. Zijn LinkedIn-profiel is vrijwel leeg, met uitzondering van zijn naam en beroep. ‘Maar ik heb wel een miljonairsmind. Het belangrijkste daarbij is: geloof in jezelf. Blijf proberen en geef niet op.’

Catering dieetvoeding

Khan mag dan weinig van technologie weten, hij is wel degelijk innovatief. Zo startte hij vorig jaar zijn eigen cateringbedrijf Food for Health BV, dat zich richt op dieetvoeding. Klanten kunnen online kiezen uit drie menu’s: een gezond pakket, diabetes mellitus, en hypercholestrolemie/hypertensie. Het bedrijf werd opgericht, omdat klanten meer en meer naar dieetvoeding begonnen te vragen. Hij wil de catering uitbreiden naar Amsterdam en Rotterdam. Volgend jaar wil Khan een heus dieetrestaurant gaan openen in Den Haag.
Ook al is Khan zeer succesvol, hij blijft toch vooral een liefhebber van zijn vak. Geld is bijzaak. ‘Ik declareer bijvoorbeeld nooit geld als mensen niet op komen dagen op een afspraak. Als je dat doet, ben je je patiënt kwijt. Als je dat niet doet, komt hij de keer daarop met zijn hele familie.’

Pakistan en Nederland

Khan komt nog regelmatig in zijn geboorteland Pakistan. Hij geeft daar lezingen, maar heeft er nooit aan gedacht om er een praktijk te openen. ‘In Nederland is het gemakkelijker om een praktijk op te zetten. Bovendien, als je heen en weer reist tussen Pakistan en Nederland heb je daar meer status, omdat ze opkijken tegen het Westen.’ Khan heeft het met zijn gezin uitstekend naar zijn zin in Nederland. ‘Ik heb veel geleerd van dit land. Je krijgt hier zo veel kansen.’
De diëtist heeft nog altijd veel plezier in zijn werk. ‘Als ik ’s ochtends wakker wordt, betekent dat voor mij een nieuwe dag met nieuwe kansen en ’s avonds ben ik ook niet moe. Op 30 juli ga ik een week naar de Verenigde Staten om aan de universiteit van Berkeley in Californië een lezing te geven. In september staat een reis naar Pakistan op de planning.’ Ook wil hij jonge mensen nog een belangrijke tip geven: ga eerst werkervaring opdoen, kennis opbouwen en start dan pas met een eigen praktijk.

Naam: Suhail Khan (53);

Praktijk: Diëtist Khan BV, sedert 2005;

Specialisatie: diabetes, nier- en hartziekten, voedselallergie, hypertensie;

Investering: €0, omzet is nu > € 1 miljoen;

Hoogtepunt: Nog niet gehad, succes is een reis. Misschien mijn boeken en mensen beter maken;

Dieptepunt: De strijd toen ik in Nederland arriveerde: ik kende niemand en sprak de taal niet.

Do’s: Weten waar je naartoe wilt: je moet echt een helicopterview hebben. Keihard werken en time-management zijn noodzakelijk. En niet te vergeten: nakomen wat je afspreekt en positief denken. Dan kun je echt alles bereiken.

Don’ts: Doe eerst werkervaring op, minstens tien jaar, voordat je met je eigen praktijk begint. De patiënt voelt namelijk of je genoeg kennis en ervaring hebt. Kopieer niet, maar gebruik je eigen kennis en inzichten. Iedere persoon is immers uniek.

Reageer op dit artikel