artikel

Ontbijtgranen voor kinderen zonder toegevoegde suikers en zout

Algemeen

Ontbijtgranen voor kinderen zonder toegevoegde suikers en zout

Marc Veltman en zijn zakenpartner Merick Schoute ontwikkelde ontbijtgranen zonder toegevoegde (geraffineerde) suikers en zout. ‘De naam Holie is een knipoog naar het woord “heilig”’, lacht Schoute, ‘maar er zal natuurlijk altijd wat op een product aan te merken zijn.’

Drie grote kokers met kleurige tekeningen van een uil, een beer en een leeuw zullen winkelende ouders en kinderen trachten te verleiden. Maar dan wel op een positieve manier, vertellen zelfstandig productontwikkelaar Marc Veltman en zijn zakenpartner Merick Schoute (ex-category manager bij Ahold), want de ontbijtgranen met de vrolijke dierenplaatjes bevatten geen toegevoegde (geraffineerde) suikers en zout.

JAN-WILLEM VAN DER KAMP, voedingsvezelexpert, TNO

‘De drie Goodie ontbijtgranen hebben zonder meer een gezonde samenstelling: een heel laag suikergehalte – zonder toegevoegde suikers – nauwelijks verzadigd vet en maar liefst meer dan 20% voedingsvezels uit tarwe- en haverzemelen. Het gehalte aan graanzemelen en graanvezels is meer dan twee keer zo hoog als dat van volkorenbrood en -havermout. Consumptie van met name graanvezels wordt warm aanbevolen in de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.’

LAURA KOOL, (kinder)diëtist, diëtistenpraktijk Novita, Utrecht

Op het gebied van suiker, zout, vezel en vet springen Goodies er in positieve zin uit. Kool maakte een vergelijkingstabel met concurrerende ontbijtgranen. ‘Je zou denken dat met al deze positieve eigenschappen, de hoeveelheid vet in de Goodies dan wel hoog moet zijn. Maar ook dat is niet het geval: de hoeveelheid totaal vet is vergelijkbaar met reguliere ontbijtgranen en het verzadigd vet is de helft lager.’

Lees het hele artikel

Wat goed is voor het milieu, is goed voor de mens? Wie ecologisch eet, eet doorgaans gezonder. De Gezondheidsraad pleit in de recente Richtlijnen goede voeding voor een meer duurzaam voedingspatroon: vaker kiezen voor plantaardige producten in plaats van producten uit dierlijke bron. Maar hoe doe je dat in de praktijk?
Sommige zorgprofessionals hebben al veel ervaring met het integreren van adviezen over duurzaamheid. Zij adviseren een groter aandeel plantaardige voeding aan hun cliënten in hun praktijk. Hoe doe jij dat? Zijn jouw adviezen voedingskundig verantwoord? Op de Voeding Nu-bijeenkomst Plantaardige en duurzame voeding vertellen de sprekers hoe je het beste adviseert over een duurzame en gezonde voeding. Meld je nu aan voor de bijeenkomst en workshop plantaardige voeding.

Reageer op dit artikel