artikel

Consumptie van insecten schrikt veel mensen nog af

Algemeen

Consumptie van insecten schrikt veel mensen nog af

Plantaardige alternatieven worden steeds beter geaccepteerd door consumenten, maar meer exotische alternatieven of insecten als eiwitbron hebben nog een lange weg te gaan, zo blijkt uit recent onderzoek.

Het is beter voor het milieu en voor de gezondheid van de consument om minder dierlijke eiwitten te eten. Consumenten zijn zich hier nog onvoldoende bewust van. Alternatieven komen bijvoorbeeld van plantaardige (peulvruchten, zeewier, algen, eendenkroos) of andere (meelwormen, sprinkhanen) eiwitbronnen.

Dezelfde kwaliteit

Consumenten in Nederland zijn zeker bereid om bewustere keuzes te maken. Het vervangende product moet dan wel minimaal dezelfde kwaliteit (smaak, mondgevoel) leveren als het product dat vervangen wordt. Veel Nederlanders koken nog altijd met een plaatje van aardappelen (koolhydraatbron), groenten en vlees (eiwitbron) in hun hoofd. ‘Geen vlees’ past niet in dit beeld en het moet dus vervangen worden.

Lees het volledige artikel over dit onderwerp.

 


 

Wat goed is voor het milieu, is goed voor de mens? Wie ecologisch eet, eet doorgaans gezonder. De Gezondheidsraad pleit in de recente Richtlijnen goede voeding voor een meer duurzaam voedingspatroon: vaker kiezen voor plantaardige producten in plaats van producten uit dierlijke bron. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Sommige zorgprofessionals hebben al veel ervaring met het integreren van adviezen over duurzaamheid. Zij adviseren een groter aandeel plantaardige voeding aan hun cliënten in hun praktijk. Hoe doe jij dat? Zijn jouw adviezen voedingskundig verantwoord? Op de Voeding Nu-bijeenkomst Plantaardige en duurzame voeding vertellen de sprekers hoe je het beste adviseert over een duurzame en gezonde voeding. Meld je nu aan voor de bijeenkomst en workshop plantaardige voeding.

Reageer op dit artikel