artikel

Welke voedingspatronen zijn zowel gezond als duurzaam?

Algemeen

Welke voedingspatronen zijn zowel gezond als duurzaam?

Corné van Dooren publiceerde in maart zijn proefschrift. De hoofdvraag: Hoe kunnen we gelijktijdig zowel de voedingskundige kwaliteit als de ecologische duurzaamheid van voedingspatronen optimaliseren?

De inzichten uit dit onderzoek dragen bij aan de kennis die de consument nodig heeft voor het maken van goed onderbouwde voedselkeuzes. Tegelijk kunnen de resultaten bijdragen aan de ontwikkeling van consumentenvoorlichting en toekomstige voedingsrichtlijnen, die zowel rekening houden met voedingskundige kwaliteit als ecologische duurzaamheid. Zo zijn diverse inzichten al toegepast in de nieuwe Vlaamse Voedingsdriehoek.

Aanbevelingen

Een volgende stap kan zijn dat de Gezondheidsraad met aanbevelingen komt voor de consumptie van meer plantaardige producten en minder vlees. Daarnaast zou de Raad de minst milieubelastende keuzes binnen productgroepen moeten stimuleren. Het goede nieuws is dat door aanpassingen binnen het voedselpatroon een halvering van de milieu-impact van voedselconsumptie mogelijk is.

Vier stappen

Dit kan vooral worden bereikt door een combinatie van vier stappen: een lagere energie-inname, een transitie van een dierlijk naar een meer plantaardig voedingspatroon, het vervangen van snacks en dranken met een grote klimaatimpact door gezondere opties. Nu ligt de focus vaak vooral op het eten van minder vlees, maar ook de ander stappen blijken substantieel.

Lees het hele artikel

 

Wat goed is voor het milieu, is goed voor de mens? Wie ecologisch eet, eet doorgaans gezonder. De Gezondheidsraad pleit in de recente Richtlijnen goede voeding voor een meer duurzaam voedingspatroon: vaker kiezen voor plantaardige producten in plaats van producten uit dierlijke bron. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Sommige zorgprofessionals hebben al veel ervaring met het integreren van adviezen over duurzaamheid. Zij adviseren een groter aandeel plantaardige voeding aan hun cliënten in hun praktijk. Hoe doe jij dat? Zijn jouw adviezen voedingskundig verantwoord? Op de Voeding Nu-bijeenkomst Plantaardige en duurzame voeding vertellen de sprekers hoe je het beste adviseert over een duurzame en gezonde voeding. Meld je nu aan voor de bijeenkomst en workshop plantaardige voeding.

Reageer op dit artikel