artikel

Column Suzan Tuinier: Vezelsbrug

Algemeen

Column Suzan Tuinier: Vezelsbrug

Buiten in het zonnetje op het dakterras van een congrescentrum werk ik m’n lunch naar binnen. Ik probeer aandachtig te luisteren naar een groepje vezelexperts, maar droom een beetje weg. Op de achtergrond hoor ik ze smijten met termen als microbiota, korte-ketenvetzuren en butyraatproductie. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 4.

Opeens schik ik wakker. ‘Wat hebben we zelf eigenlijk op ons bord?’, vraag ik aan het gezelschap. Beduusd kijken we naar de witte pasta en het vezelarme brood dat voor ons staat.

Vezels zijn gruwelijk gezond. Dat werd me tijdens het congres wel duidelijk. Er wordt veel boeiend onderzoek gedaan en wat mij altijd bijzonder fascineert zijn mogelijke ‘markers’ die inzicht geven in je gezondheid. Of nog belangrijker: die misschien wel kunnen zorgen dat je niet ziek wordt. 

Dat vezels een positief effect hebben op onze gezondheid staat dus buiten kijf. Maar er is iets aan de hand. Vraag mensen waar veel voedingsvezel in zit en ze trekken alle bruine producten uit de voorraadkast. Ook denken consumenten bij vezels aan houtsnippers. 
Voedingsvezels hebben op z’n zachtst gezegd een niet al te positief imago. Dan moeten we dus uitleggen waar vezels inzitten, zou je denken. Het vezelgehalte kan wellicht nadrukkelijker vermeld worden op het etiket. Maar zelfs al staat dit op de verpakking en weten mensen dat vezels gezond zijn, het is geen enkele garantie voor een hogere vezelinname. En misschien zegt het wel genoeg dat het ons als voedingskundigen nota bene op een vezelcongres niet lukt om vezelrijk te eten. Er is sprake van een kloof. Tussen dat wat we weten en dat wat we doen. 

Ik denk dat het tijd is voor een brug over die kloof. Want te vaak blijven voedingsdeskundigen aan de ene kant van de kloof. We zien de overkant wel, maar zijn te gefocust op het veilige wetenschappelijk onderzoek aan onze kant. 
Om de brug te bouwen, heb je anderen nodig. Communicatiespecialisten weten allang dat je een boodschap simpel moet houden. Gedragswetenschappers zijn gespecialiseerd in het veranderen van gedrag.

Ik daag alle vezelexperts uit om hun kennis te delen. Laten we die kennis over vezels gebruiken als aanleiding om te starten met de bouw van die brug.
We vertalen de nieuwe inzichten naar simpele, gemakkelijk te onthouden informatie, op een positieve manier gebracht, gericht op het veranderen van ons gedrag. Vezels op Facebook, Instagram en Youtube en een BN’er als vezelblogger. Samen bouwen aan de ‘vezelsbrug’, wie helpt er mee?

Wat goed is voor het milieu, is goed voor de mens? Wie ecologisch eet, eet doorgaans gezonder. De Gezondheidsraad pleit in de recente Richtlijnen goede voeding voor een meer duurzaam voedingspatroon: vaker kiezen voor plantaardige producten in plaats van producten uit dierlijke bron. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Sommige zorgprofessionals hebben al veel ervaring met het integreren van adviezen over duurzaamheid. Zij adviseren een groter aandeel plantaardige voeding aan hun cliënten in hun praktijk. Hoe doe jij dat? Zijn jouw adviezen voedingskundig verantwoord? Op de Voeding Nu-bijeenkomst Plantaardige en duurzame voeding vertellen de sprekers hoe je het beste adviseert over een duurzame en gezonde voeding. Meld je nu aan voor de bijeenkomst en workshop plantaardige voeding.

Reageer op dit artikel