artikel

De passie van: NAV-lid Esther Vermeulen

Algemeen

De passie van: NAV-lid Esther Vermeulen

‘Het is belangrijk informatie over voeding te vertalen naar de praktijk,’ aldus Esther Vermeulen, spreker op het evenement Food for Thought.Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 5.

Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen?

Ik begon op mijn achttiende met de Hogere Hotelschool, maar voor mij kreeg management daar te veel aandacht. Daarom ben ik daarna in Groningen gaan kijken en kwam ik Voeding en Diëtetiek tegen. Ik vond het altijd al ontzettend interessant om te kijken wat voeding met ons lichaam doet. Dus ik dacht: dit is het! Na de opleiding Voeding en Diëtetiek ben ik naar de Wageningen Universiteit gegaan om de master Voeding en Gezondheid te volgen en mij te specialiseren in onderzoek. Hier heb ik gekeken naar de link tussen de inname van vitamine B12 en vermoeidheid bij mensen met chronische darmziekten. Voor mijn eindstage ben ik naar Barcelona gegaan om aan het kankerinstituut epidemiologisch onderzoek te doen. Daarna heb ik een poosje op Aruba gewoond en toen vond ik een promotieplek bij het AMC Amsterdam. Daar werkte ik mee aan het MoodFOOD project, een groot Europees onderzoek naar de relatie tussen voeding, voedingsgedrag, overgewicht en depressie. Hierbij keek ik specifiek of (on)gezonde voedselpatronen samenhangen met depressie. In oktober heb ik mijn openbare verdediging.

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is, maar waarom maken je hersenen dan toch minder gezonde beslissingen? Hoe vaak eet jij gedachteloos een tussendoortje? Niet iedereen staat hier altijd bij stil en vaak leggen we niet direct de connectie met je hersenen. Op de Voeding Nu-bijeenkomst Food for thought krijg je inzicht in welke facturen allemaal van invloed zijn op het eetgedrag van mensen en krijg je handvatten aangereikt om je cliënten hiervan bewust te maken…Bekijk het programma!

Wat houdt uw huidige werk in?

Ik ben sinds juli werkzaam bij de Vrije Universiteit van Amsterdam, waar ik als vervanger fungeer van Coosje Dijkstra, post doctoral researcher aan het Institute of Health Sciences, department Youth and Lifestyle. Ik heb een coördinerende functie over vijf projecten (lees: studies), al richt ik mij voornamelijk op twee studies naar de invloed van gedrag en omgeving op de voedselkeuze van kinderen en jongeren. Zo voert deze afdeling een studie uit, in samenwerking met Wageningen Universiteit, naar het effect van een gezonde schoollunch op de consumptie van onder andere groente en volkoren producten bij kinderen. De eerste week was hectisch, maar heel leuk! Het is namelijk veel meer praktisch gericht onderzoek dan mijn eerdere banen. Verder wil ik wetenschap graag vertalen naar het grote publiek. Daarom schrijf ik een jaar lang een column voor mijn sportschool en ben ik het onlineplatform VitalitybyEsther begonnen waar ik een website voor wil opstarten.

Wat wilt u nog onderzocht zien?

Ondanks dat de voedingswetenschap nog jong is, is er volgens mij een redelijke consensus over wat wel of niet gezond is. Het is belangrijk dat deze informatie vertaald wordt naar de praktijk, zoals ik bijvoorbeeld wil doen met mijn Instagramaccount. Ik denk ook dat de meeste consumenten wel redelijk weten wat gezond of ongezond is. Toch blijft het aantal chronisch zieken stijgen en ik denk dat dit komt door de obesogene omgeving waarin we leven. Gedrag en omgeving zijn erg belangrijk en er is nog veel onderzoek nodig naar deze aspecten, om te bewijzen wat de meest effectieve manier van preventie is. Ik vind het een taak voor de maatschappij (overheid) en de voedingsindustrie om samen aan dit probleem te werken, waarbij een community-based aanpak nodig is. Zo moeten bijvoorbeeld supermarkten anders ingericht worden om stimulering van ongezond eten zo veel mogelijk te beperken. Ik vindt het initiatief van Aldi en Lidl om te stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de veertien jaar een goede zet. We gaan stapje voor stapje de goede kant op zo!Reageer op dit artikel