artikel

Producten onder de loep: risenta-pasta’s op basis van sojabonen

Algemeen

Producten onder de loep: risenta-pasta’s op basis van sojabonen

Het ziet eruit zoals pasta er meestal uitziet, een beetje gelig als een eierpasta, qua kleur tussen volkoren en niet-volkoren pasta’s in. Sinds deze zomer zijn bij Albert Heijn lasagne, spaghetti en fettucine op basis van gele sojabonen verkrijgbaar. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 5

Het gaat om producten van het Zweedse bedrijf Risenta dat valt onder het van origine Finse bedrijf Paulig Foods. Carin van Thiel vertegenwoordigt Risenta in Nederland als marketing- en salesmanager: ‘Het familiebedrijf Risenta maakt al sinds 1904 plantaardige producten. Deze sojapasta wordt gemaakt van biologische, Chinese sojabonen in een relatief nieuwe fabriek die in 2015 is gebouwd.

Als de bonen gedroogd zijn, worden ze tot bloem gemalen. Deze bloem wordt gemixt met water om het deeg te verkrijgen. Dat wordt vervolgens in een dunne laag geperst, waarna er diverse pastavormen uit gemaakt kunnen worden. De verse pasta wordt vier uur lang op een gematigde temperatuur gedroogd, daarna met de hand op maat gemaakt en verwerkt en tot slot naar onze contreien verscheept.

Al met al verschilt de productie niet heel veel van die van reguliere pasta, alleen de grondstoffen zijn anders. In Zweden is het product al zo’n vier jaar op de markt. We zijn dit jaar in Nederland begonnen, omdat we merkten dat er vraag is naar producten waarin minder koolhydraten zitten. De Risenta-bonenpasta’s bevatten vier keer minder koolhydraten dan gewone volkerenpasta’s. Ook zijn ze glutenvrij en bevatten ze veel vezels.

Behalve de Nederlandse markt boren we nu de Duitse markt aan, waarin soortgelijke voedingsprofielen te zien zijn als in Nederland. In veel populaire media en blogs gaat veel aandacht uit naar koolhydraatarme, eiwitrijke producten. We zien daarin een groeiende markt. De prijs van het product bij Albert Heijn is ongeveer 2,80 euro. Dat is meer dan gewone pasta, maar je krijgt er wel een eiwitrijk product voor. Daarnaast heb je er per maaltijd minder van nodig.

Het is bekend dat een eiwitrijke maaltijd meer verzadigt dan een koolhydraatrijke maaltijd. Afhankelijk van het succes van onze eerste introducties zullen we bekijken of er nog meer pastavarianten op de Nederlandse markt gebracht kunnen worden.’ Behalve op voedingsgebied wil Risenta op het gebied van milieu een verantwoordelijke rol spelen.

‘We willen bij het maken van onze producten de milieudruk zo laag mogelijk houden en waar mogelijk compenseren. Dat we plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten leveren, draagt er tevens aan bij dat we minder milieubelasting veroorzaken. Het gaat naar mijn idee om een heel toegankelijk product, maar mensen die normaal alleen gewone pasta eten, moeten er misschien nog wat aan wennen en een drempel nemen. Ik zelf neem geen andere pasta meer.

Glutenvrij en veel vezels

Kinzie Pulles, werkzaam voor Diëtistenpraktijk Kinzie Pulles en Diëtistenpraktijk Schatorjé liet haar voedingskundige oog over de pasta’s van Risenta schijnen en maakte een vergelijking met andere pasta’s (tabel 1). 

Tabel 1

Pulles: ‘Risenta spaghetti, lasagne en fettuccine zijn deegwaren van sojabonenmeel. Ze bevatten verder geen toevoegingen. Risenta pasta bevat veel minder koolhydraten, meer eiwitten en meer vezels dan traditionele pasta’s. Ook is het wat rijker aan onverzadigd vet. 

Ik zou het product zeker aanraden aan mijn cliënten. Het is bijvoorbeeld een fijn alternatief binnen een koolhydraatbeperkte voeding. Ook diabetespatiënten, die een hogere bloedsuiker kunnen krijgen na het eten van een traditionele pasta, zouden baat kunnen hebben bij dit product. 

Voor mensen die het lastig vinden om hun aanbevolen vezelinname te halen, zou deze pasta wat meer kunnen bijdragen dan een traditionele pasta. Daarnaast kan het product helpen om binnen een vegetarisch eetpatroon de aanbevolen hoeveelheid eiwit binnen te krijgen. Ik kan de exacte hoeveelheden vitamines en mineralen van dit product niet terugvinden. Maar het lijkt mij dat de pasta meer ijzer en vitamine b1 bevat door het gebruik van de sojabonen.

Een van de andere voordelen is dat de pasta glutenvrij is, een heel mooi nieuw alternatief voor patiënten met coeliakie of een tarwe-allergie. Buiten de cliëntengroepen die baat kunnen hebben bij de voordelen van dit product ten opzichte van de traditionele pasta’s, vind ik het een gezonde variatie binnen ons eetpatroon. Ik kan me voorstellen dat de pasta wat meer verzadiging geeft door de hogere hoeveelheid eiwit en vezels, ook dat kan prettig zijn.’
Reageer op dit artikel