artikel

De passie van: diëtist Wendy Walrabenstein

Algemeen

De passie van: diëtist Wendy Walrabenstein

‘Kan ons microbioom gezonder met een multidisciplinair leefstijlprogramma?’ Dat vraagt diëtist Wendy Walrabenstein zich af. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 6.

Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen?

Ooit studeerde ik economie, waarna ik vijftien jaar in de internationale, financiële wereld heb gewerkt. Toen ik met mijn man in Italië woonde, kwamen we tijdens het wandelen in de bergen geregeld ouderen tegen die opvallend vitaal waren. Aangezien mijn man ouder is dan ik en ik hem natuurlijk lang bij me wil houden, begon ik me in leefstijl en gezondheid te verdiepen. Later gingen wij om diverse redenen vegetarisch eten. Zoekend naar achtergrondinformatie kwam ik terecht bij Colin Campbell, auteur van The China Study. Een korte opleiding over plantaardige voeding bij zijn centrum bracht me echter meer vragen dat antwoorden. Uiteindelijk besloot ik in het diepe te springen. Ik nam ontslag bij de bank en begon helemaal opnieuw met een opleiding tot diëtist.

Wat houdt uw huidige werk in?

In de opleiding tot diëtist aan de Hogeschool van Amsterdam werd gelukkig veel aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek. Dit trok me meer dan ik had verwacht. Nadat ik enige tijd bij het VUmc als klinisch diëtist en in mijn eigen praktijk had gewerkt, zocht ik daarom naar manieren om bij onderzoek betrokken te raken. Heel toevallig kwam ik toen prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg tegen, reumatoloog bij Reade en hoogleraar bij het AMC. Hij is gespecialiseerd in de vroege diagnose en behandeling van reuma en had al gevonden dat voeding daarbij waarschijnlijk een grote rol speelt. Samen hebben we een plan opgesteld om het effect te onderzoeken van een multidisciplinair leefstijlprogramma, gebaseerd op plantaardige voeding, voor patiënten met reuma en artrose. Mede door mijn onderzoek bestaat nu een groot deel van de cliënten die ik in mijn praktijk zie uit mensen met reumatische aandoeningen.

Wat wilt u nog onderzocht zien?

We weten dat het microbioom een belangrijk rol speelt in onze gezondheid en dat we dit door voeding kunnen beïnvloeden. Maar wat is een gezond microbioom? Welke bacteriën in welke verhoudingen moet de darmflora bevatten? En welke samenstelling leidt tot welke ziekte? Zo zien we bijvoorbeeld dat bij mensen met reumatoïde artritis de bacterie Prevotella copri veel meer voorkomt dan bij gezonde mensen. Ik zou weleens willen weten hoe dit komt. In het onderzoek dat wij gaan doen, verzamelen we daarom ook ontlasting en extra bloed. Ik hoop dat straks een collega mooie ontdekkingen kan doen over bacteriën en de effecten die ze hebben.

Zelf doe ik liever toegepast onderzoek. Ik kijk dus graag naar de effectiviteit van behandelingen waarin voeding een rol speelt. Ik geloof erg in groepsbehandelingen, maar zou deze graag met eHealth-toepassingen gecombineerd zien. Als econoom zie ik het belang van kosteneffectiviteit. Het optimaal combineren van de kracht van groepen met de effectiviteit van Apps, filmpjes, stappentellers en dergelijke, is volgens mij de basis voor goede leefstijlprogramma’s. En die leefstijlprogramma’s gaan de komende tien jaar een centrale rol innemen in de behandeling van leefstijlgerelateerde chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, depressiviteit, cognitieve achteruitgang en natuurlijk artrose en reumatoïde artritis.

Reageer op dit artikel