artikel

Criminele courgette

Algemeen

Criminele courgette

Als je mensen vraagt een inschatting te maken van een gezicht, puur op basis van uiterlijk, dan hebben ze na 25 milliseconden al een idee. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 6.

De Italiaanse criminoloog Cesare Lombroso dacht in de 18de eeuw dat de vorm van een hoofd, maar ook die van oren, ogen, neuzen en monden, veel vertelde over iemands persoonlijkheid en dat criminaliteit aan iemands hoofd af te lezen was. Schedels van boeven zouden vaak klein of misvormd zijn en lage voorhoofden hebben. Hij werd beroemd, maar gelukkig werd zijn werk later onderuitgehaald. De consensus werd dat je uiterlijk niets over je kwaliteit zegt.

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is, maar waarom maken je hersenen dan toch minder gezonde beslissingen? Hoe vaak eet jij gedachteloos een tussendoortje? Niet iedereen staat hier altijd bij stil en vaak leggen we niet direct de connectie met je hersenen. Op de Voeding Nu-bijeenkomst Food for thought krijg je inzicht in welke factoren allemaal van invloed zijn op het eetgedrag van mensen en krijg je handvatten aangereikt om je cliënten hiervan bewust te maken. Het ochtend- en dagprogramma zijn uitverkocht, maar voor de workshop in de middag zijn nog enkele plekken beschikbaar. Meld je nu aan!

Zo ver zijn we bij onze voeding nog lang niet. Want uiterlijk is een belangrijke graadmeter als het gaat om kwaliteit. Neem nou een courgette. Handelaren willen dat die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet, want ze willen willen hun waar goed verkopen. Tot 2009 golden er strikte eisen over de grootte, maar bijvoorbeeld ook de maximale kromming van de courgette.

Inmiddels zijn de eisen minder strikt. Maar er is nog een probleem: de supermarkten durven het niet aan. Ze zijn bang dat consumenten zulke zielige courgettes niet kopen. Is het niet tijd om dat los te laten en ook hier op zoek te gaan naar de consensus?

Groente- en fruittelers proberen uiteraard altijd hun hele oogst te verkopen. Maar er zijn nu eenmaal wat minder knappe courgettes. Die misvormde exemplaren, 7000 kilo in totaal, werden vorige week op de Dam in Amsterdam gedropt. Afzender: Kromkommer, een sympathieke sociale onderneming die aandacht vraagt voor de verspilling van kromme groente. Ik sprak laatst de oprichtster, een ondernemende tante, die tot m’n verbazing sceptisch is over de toekomst van haar bedrijf. Het businessmodel is te makkelijk te imiteren. Maar daar is ze niet bang voor, want als dat gebeurt bereikt zij haar doel: de misvormde groenten worden opgegeten.

Beoordelen op van uiterlijk is echt niet meer van deze tijd, vind ik. Een misvormde courgette is toch niet meteen crimineel? Supermarkten mogen best wat meer vertrouwen in de consument hebben.

De kwaliteit moet goed zijn, dat is uiteraard de basis. Maar laten we stoppen met het oordelen op basis van uiterlijk. Dan kunnen jonge ondernemers op zoek naar de volgende innovatie. Er valt nog genoeg winst te behalen als het gaat om voedselverspilling!

Reageer op dit artikel