artikel

Brain-studie: De invloed van voeding op ADHD onderzocht

Algemeen

Brain-studie: De invloed van voeding op ADHD onderzocht

ADHD is een ernstige stoornis waardoor kinderen belemmerd worden in hun ontwikkeling. Een van de alternatieve behandelmethodes is voeding. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1.

ADHD wordt vaak behandeld met medicijnen. Helaas werkt medicatie niet een volledige dag. Ook zijn de langetermijneffecten van medicatie nog niet bekend. Veel ouders zijn daarom op zoek naar alternatieven. De invloed van synthetische kleurstoffen op ADHD is in de afgelopen jaren veel besproken in de media. Suikers en kleurstoffen worden namelijk vaak genoemd als mogelijke boosdoeners voor het ontstaan van ADHD. Onderzoek heeft echter aangetoond dat kleurstoffen wel een klein effect kunnen hebben op het gedrag van kinderen, maar dat ze niet specifiek in verband gebracht kunnen worden met ADHD.

Verdwijnen

Uit wetenschappelijk onderzoek is wel gebleken dat ADHD bij zes op de tien kinderen kan verdwijnen na het volgen van het zogenaamde fewfoods-dieet en dat de ADHD-problematiek weer terug kan keren door het eten van doodgewone voedingsmiddelen als aardappel, rundvlees of rozijnen. Hoe kan het dat onze dagelijkse voeding zo’n groot effect heeft op ADHD? Dat wordt nu onderzocht aan de Wageningen Universiteit in een nieuwe studie: de BRAIN-studie.

Het fewfoods-dieet

Tijdens de BRAIN-studie volgen kinderen gedurende vijf weken een fewfoods-dieet, in Nederland beter bekend onder de De BRAIN-studie De invloed van voeding op ADHD onderzocht naam RED-dieet (Restricted Elimination Diet). Dit dieet bestaat uit een beperkt aantal “veilige” voedingsmiddelen en is ook gebruikt tijdens eerder onderzoek (de INCA-studie). Het REDdieet is zeer effectief en heeft grote impact op het gedrag van kinderen met ADHD, maar het is ook zwaar. Daarom is het belangrijk te onderzoeken hóe het dieet werkt, zodat elk kind met ADHD straks zo goed mogelijk geholpen kan worden.

De BRAIN-studie

Het BRAIN-team onderzoekt wat er precies gebeurt in het lichaam van kinderen die het RED-dieet volgen. Met behulp van bloed-, urine- en ontlastingsonderzoek wordt nagegaan of bijvoorbeeld de darmbacteriën betrokken zijn bij de gevoeligheid voor voeding. Met fMRI-scans wordt onderzocht wat er gebeurt in de hersenen. Ook kijken de onderzoekers naar metabolieten in urine, bloed en ontlasting. Ten slotte wordt onderzocht of door het dieet bepaalde genen aan- of uitgeschakeld kunnen worden, dus of het dieet een epigenetisch effect kan hebben. Als dat het geval is, zou ADHD misschien in de toekomst voorkómen kunnen worden.

Preventie

De onderzoekers hopen biomarkers te vinden die kunnen voorspellen of een kind al of niet op voeding reageert. In de toekomst kan dan wellicht met behulp van een bloed- of urinetest vastgesteld worden of het zinvol is het RED-dieet te volgen. Bovendien, als er meer kennis is over hóe voeding werkt bij kinderen met ADHD, zou een makkelijker dieet of zelfs een voedingssupplement of probioticum ontwikkeld kunnen worden, waardoor het RED-dieet uiteindelijk niet meer nodig is. Volgens de onderzoekers kunnen bijna honderdduizend Nederlandse kinderen baat hebben bij de uitkomsten van het onderzoek. Op dit moment zijn de onderzoekers van de BRAIN-studie op zoek naar de laatste vijftig deelnemers: rechtshandige jongens van acht tot en met tien jaar kunnen nog aangemeld worden om het RED-dieet te volgen.

Info: www.BRAIN-studie.nl

Reageer op dit artikel