artikel

Dansend het nieuwe jaar in

Algemeen

Dansend het nieuwe jaar in

Heb er nooit bij stilgestaan dat het zo slecht gesteld is met de voedingskennis van dansers, terwijl het om een serieuze vorm van topsport gaat. Er is geen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar ex-profdanseres Karin Lambrechtse, die zich omschoolde tot diëtiste, deelt het van inside de danswereld mee in dit nummer. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1.

Er zijn ruim 500 professionele dansers in Nederland die vaak op het niveau van een topsporter moeten acteren. Maar ja, dans is ook een kunst en vindt vooral in het artistieke circuit plaats, waar ook roken en drinken er voor velen een beetje bijhoort. Aan de andere kant moet het lichaam van de bohemians ook zo strak mogelijk zijn, met alle mogelijke gevolgen van dien. De afspiegeling van meisjes aan hun spijkerdunne dansidolen begint al op jonge leeftijd.

Anorexia nervosa of andere eetstoornissen liggen op de loer. Gelukkig beweegt ook de danswereld langzaam mee met een veranderende maatschappij waarin de eisen aan het uiterlijk van de dansers niet allemaal meer zo eenvormig zijn als ze waren. Dat besef begint ook door te dringen op dansscholen, waar ook steeds vaker voedingslessen worden gegeven. Maar wie een prima ballerina wil worden, moet lichaam en genen mee hebben, daarvoor gelden nog steeds de daarvoor vastgestelde klassieke schoonheidsidealen.

Dat dansen topsport is, erkent ook het NOC*NSF, de koepelorganisatie van Nederlandse sportfederaties. In 2017 ging TeamNL een samenwerkingsverband aan met de professionele dansers van het Introdans-gezelschap uit Arnhem, omdat de werelden qua fysieke inspanning en prestatiedrang vergelijkbaar zijn. Worstelen met grenzen, fysieke en mentale pijn, herstellen, constant op de voeding letten. ‘Het is mooi dat we de kans hebben om bij elkaar in de keuken te kijken’, zei Maurits Hendriks van NOC*NSF bij het aangaan van de samenwerking. ‘En dan gaat het niet alleen over de sporters en dansers zelf, ook de staf gaat in gesprek over thema’s waar we tegenaan lopen. Sportcoaches en danscoaches, maar ook experts op het gebied van fysiotherapie, voeding en prestatiegedrag verkennen overeenkomsten en leren van elkaars verschillen.’

Er is nog meer reden om te dansen dit jaar. Voeding Nu bestaat op 15 april tachtig jaar, gerekend vanaf het eerste nummer van Voeding, waaruit Voeding Nu twintig jaar geleden voortkwam. Als redactie hebben we dit moment aangegrepen om dit voorjaar te komen met een restyling van onze vormgeving en aanscherping van de redactionele formule, waar we achter de coulissen de laatste werkzaamheden voor aan het verrichten zijn.

Reageer op dit artikel