artikel

De praktijk van Marloes Aanstoot en Lysanne Bekker: ‘We vullen elkaar goed aan’

Algemeen

De praktijk van Marloes Aanstoot en Lysanne Bekker: ‘We vullen elkaar goed aan’

Marloes Aanstoot en Lysanne Bekker startten tegelijk met de studie Voeding en Diëtetiek aan de HAN in Nijmegen. Ze komen beiden uit Arnhem. Het klikte meteen in het eerste jaar. De reis naar Zuid-Afrika die ze na hun afstuderen maakte, bleek de start van een eigen praktijk met z’n tweeën. Naast vriendinnen en reispartners, zijn ze nu ook businesspartners. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 1.

Naam: Marloes Aanstoot en Lysanne Bekker;

Praktijk: Food2Lifestyle;

Specialisatie: Diabetes, overgewicht, darmproblemen;

Investering: €1500 à 2000 p.p.;

Hoogtepunt: Dat we onze eerste cliënt goed hebben kunnen helpen;

Dieptepunt: De eerste drie maanden, toen we nog geen cliënten hadden.

Op 1 januari bestond onze praktijk een jaar. We hebben het gevierd met taart! Dat mag af en toe wel’, lachen Marloes Aanstoot (24) en Lysanne Bekker (26) van het jonge bedrijf Food2Lifestyle, gevestigd in een sportschool in Arnhem-Zuid. ‘We willen niet overkomen als strenge diëtistes. Van ons mag je best wat lekkers nemen. Het gaat om de balans.’ De jonge ondernemers voerden samen een afstudeerstage uit bij de stichting Vitesse Betrokken. In het project GOALS (Gezond Onderweg naar Actieve LeefStijl) leerden ze kinderen in de lage CES-wijk Malburgen in Arnhem basiskennis over voeding. ‘Het was schrikbarend. Sommige kinderen kregen een zak chips mee voor de lunch’, herinneren ze zich.

Reis naar Zuid-Afrika

Na hun studie besloten ze samen naar Zuid-Afrika af te reizen, een bestemming die al langer op hun verlanglijstje stond. ‘Het was een prachtige reis. Op zo’n vakantie kom je op afgelegen gebieden waar ’s avonds niet veel te doen is. Op onze hotelkamer overdachten we dan onze toekomst: wat gaan we nu eigenlijk doen met ons leven?’ Ze besloten samen een eigen praktijk op te richten. Aanstoot en Bekker willen Arnhem gezonder maken, zeker na hun ervaringen tijdens hun afstudeerstage.

Steile leercurve

De leercurve voor de pas afgestudeerde diëtisten was steil. ‘Het was een heel leerproces voor ons. Er is niemand die je bij de hand neemt.’ Ze werden meteen lid van de DCN waar ze waardevolle informatie over het starten van een eigen praktijk kregen. Een eigen praktijk loopt niet vanzelf, bleek al snel. Aanstoot en Bekker zaten begin januari vorig jaar klaar naast de telefoon en vroegen zich af waarom niemand belde: ‘Waar zijn de klanten? We hebben een website en visitekaartjes! We kwamen echt terecht in de harde wereld.’ De ondernemers begonnen toen flink met hun promotie, onder andere via Facebook en andere social media, lokale kranten en flyers bij huisartsen. ‘Je moet ook zorgen dat je met je website hoog in de Google-ranking komt.’ Uiteindelijk ging de telefoon naar drie maanden. ‘Onze eerste cliënt kwam naar ons toe met darmproblemen. Het was gelijk een complexe casus. Die hebben we heel goed kunnen helpen en hij is nu geheel klachtenvrij.’

 

Whatsapp

Hoe onderscheiden ze zich van andere diëtisten in de omgeving? ‘Met onze website en diensten willen we uitstralen dat we een jong duo zijn en dat een traject bij de diëtist ook leuk is. We besteden daarom veel aandacht aan onze site; die moet fun, jong, maar ook professionaliteit uitstralen.’ Deze aanpak levert hen een clientèle op in de leeftijdscategorie van 16 tot 40. ‘Verder zijn we heel flexibel en werken we ook ’s avonds. Dat is een voordeel, omdat onze doelgroep hier ook buiten kantooruren op de sportschool rondloopt.’ Een service van de jonge ondernemers is dat cliënten hen binnen werktijd mogen whatsappen. ‘Ze snappen wel dat we geen complete adviezen via de app kunnen geven, maar ze vragen bijvoorbeeld of ze koffiemelk in de koffie mogen of dat ze de goede muesli hebben gekozen in de supermarkt.’

Voordelen

Er zijn veel voordelen aan een gezamenlijke praktijk. De gesprekken voeren ze bijvoorbeeld altijd met z’n tweeën. ‘We kunnen elkaar aanvullen: de een weet meer van bepaalde ziektebeelden, de ander wat meer van gedrag. Zo kunnen we cliënten optimaal helpen. We zouden de taken ook kunnen verdelen, maar doen nu nog liever alles samen, zodat we allebei dezelfde kennis op kunnen doen.’ Dit jaar willen Aanstoot en Bekker aan hun eigen preventieproject op basisscholen werken. ‘Het eerste jaar hebben we besteed aan het op poten zetten van de praktijk. We hebben vooral gefocust op de een-op-eengesprekken. Nu willen we, om Arnhem gezonder te maken, ons meer richten op bedrijven en basisscholen.’

Dos  donts vn 1 2019

Reageer op dit artikel