artikel

App neemt twijfels over voeding voor zwangeren weg

Algemeen

App neemt twijfels over voeding voor zwangeren weg

Speciaal voor zwangere vrouwen heeft het Voedingscentrum een nieuwe app ontwikkeld: ZwangerHap. In deze gratis app kun je snel en makkelijk opzoeken of je een product wel of beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 2.

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen een verminderde weerstand. Daardoor kunnen ze sneller een voedselinfectie krijgen. De meeste voedselinfecties zijn alleen vervelend voor de zwangere zelf. Maar besmetting met de bacterie listeria of de parasiet Toxoplasma gondii kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Toxoplasma gondii kan verder leiden tot ernstige schade aan de ogen en hersenen van de baby. In rauw vlees en rauwe vis, kaas van rauwe melk en rauw ei zitten vaker ziekmakers. Daarom kunnen zwangere vrouwen die beter niet eten. Verder kunnen schadelijke stoffen zoals alcohol, dioxines of kwik in roofvissen en gifstoffen in planten en kruiden in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor de baby in hun buik. Voor producten waar deze stoffen inzitten wordt een specifiek advies gegeven in de app ZwangerHap.

Twijfels wegnemen

Veel zwangeren willen het liefst van elk product weten of ze het wel of niet kunnen eten, zodat ze zeker weten dat ze een veilige keuze maken. Er is nog geen plek waar zij altijd terecht kunnen voor het juiste antwoord. Het Voedingscentrum neemt de twijfels graag weg. Met onze nieuwe app ZwangerHap helpen we zwangeren door snel en simpel te laten zien wat ze wel en beter niet kunnen eten. Op hun telefoon, want die hebben ze altijd bij de hand.

productcategorieën

Er is gekozen voor drie categorieën in de app: groen, geel en rood. In de groene categorie wordt onderscheid gemaakt tussen producten die onbeperkt veilig gegeten kunnen worden en producten met een aanbeveling voor een maximale hoeveelheid. Doordat de meeste producten in deze groene categorie vallen, zien zwangeren dat ze heel veel gewoon veilig kunnen eten. Onder de gele categorie vallen rauwe producten die ook rauw gegeten/gedronken worden (of rauw in recepten worden toegevoegd), maar voor zwangeren alleen veilig zijn na goed verhitten. De producten bevatten mogelijk schadelijke bacteriën. In de rode categorie staan de producten die niet veilig gegeten kunnen worden door zwangeren, omdat ze altijd onverhit worden gegeten of omdat verhitten het risico niet wegneemt.

Samen met de doelgroep

hebben een diverse groep zwangeren en verloskundigen betrokken bij de ontwikkeling van de app. Ook hebben we met de Universiteit van Wageningen samengewerkt. Daar wordt op dit moment onderzoek gedaan naar het voedingspatroon van zwangeren. De bouwer van de app heeft meegedacht over hoe we met zo veel mogelijk beeld de app ook geschikt maken voor mensen die minder goed zijn met de Nederlandse taal. Zo hopen we dat ZwangerHap voor álle zwangeren dé beste app wordt voor tijdens de zwangerschap!

Reageer op dit artikel