artikel

De praktijk van Anita Vlak: ‘Eetstoornissen moet je multidisciplinair aanpakken’

Algemeen

De praktijk van Anita Vlak: ‘Eetstoornissen moet je multidisciplinair aanpakken’

Ze studeerde levensmiddelentechnologie, maakte daarna een grote reis en wist toen dat ze meer met mensen wilde werken. Weer in Nederland volgde ze daarom de studie diëtetiek aan de HAN in Nijmegen. Weer ging ze op reis. ‘Precies een jaar, noem een land en negen van de tien keer ben ik er geweest.’ In 2011 kwam ze terug en vond meteen een baan bij Co-eur, een multidisciplinair behandelcentrum voor mensen met een eetstoornis en daaraan gerelateerd (ernstig) overgewicht. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 2.

Naam: Anita Vlak;

Praktijk: Co-eur/Zorg voor de Zaak;

Specialisatie: Eetstoornissen;

Investering: Geen;

Hoogtepunt: Dat mijn collega’s wilden dat
ik hun leidinggevende zou
worden;

Dieptepunt: De moeilijke periode van
Co-eur in 2015. Het was een
roerige tijd.

‘Het was mijn eerste sollicitatie; ik was op de juiste tijd op de juiste plaats, nog net voor crisis, zo gaat dat soms, met een beetje geluk’, zegt Anita in een van de behandelruimtes van Co-eur in Den Bosch. Met de crisis doelt ze op de tijd die volgde na de bezuinigingen op de diëtetiek door minister Schippers. Ze ondervond de gevolgen aan den lijve toen Co-eur, net als een paar andere grote zorgaanbieders in Nederland, het in die tijd financieel niet meer kond bolwerken. ‘Er vielen vergoedingen weg en het werd onmogelijk om rendabele zorg aan te bieden. Dat kon op lange termijn niet goed gaan’, verhaalt ze. Gelukkig werd Co-eur snel overgenomen door de organisatie Zorg van de Zaak. ‘Dat was een verademing na een roerige tijd. Het is fijn om nu stabiliteit te hebben.’

Expertisebedrijf

Zorg van de Zaak is een organisatie die zich richt op de begeleiding van ‘zieke’ personeelsleden en ging van start als Arbodienst. ‘Ze kochten hun expertise steeds los in, maar in de loop der jaren zijn ze die in eigen huis gaan halen’, zegt Anita. ‘De zogenaamde expertisebedrijven zijn van vele markten thuis. In het netwerk zit bijvoorbeeld verslavingszorg, bedrijfsmaatschappelijk werk en zorg voor mensen met financiële problemen.’ Co-eur is ook een expertisebedrijf. ‘We zijn uitgegroeid tot een multidisciplinair centrum voor eetstoornissen, waarin we momenteel ongeveer zeshonderd cliënten in behandeling hebben. Waar we voorheen als team obesitas behandelde, behandelen we nu eetstoornissen en kunnen we comorbiditeit, zoals persoonlijkheidsproblematiek, zelf behandelen.’ Wie cliënt wordt van Co-eur, heeft een doorverwijzing van een (huis)arts nodig. Bij aanmelding wordt bekeken of er daadwerkelijk sprake is van een eetstoornis. ‘Dat gebeurt door een team van psychologen, met gesprekken en vragenlijsten. Wie wordt aangenomen krijgt minstens een half jaar een behandeling die wordt vergoed door de zorgverzekeraars.’

Binge eating disorder

Het merendeel van de cliënten die bij Co-eur onder behandeling is, heeft binge eating disorder (eetbui-stoornis), zo’n tien procent heeft boulimia nervosa en zo’n tien procent heeft andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen. ‘We behandelen geen anorexia nervosa, we zijn niet ingericht op mensen die een gevaarlijk laag gewicht hebben’, vult Anita aan. Aan mensen die niet voor het multidisciplinaire traject van Co-eur in aanmerking komen, biedt het bedrijf ‘los’ de mogelijkheid voor een behandeling door een diëtist aan. ‘We blijven dit doen voor mensen die geen eetstoornisdiagnose hebben, maar ook voor mensen die na een half jaar zijn uitbehandeld in het multidisciplinaire traject en nog begeleiding nodig hebben van een diëtist om op het goede spoor te blijven. Of voor hun partners, want vaak betekent behandeling bij ons een omslag in het eetpatroon die ook invloed heeft op het patroon van de naasten.’

Groepslessen

De expertise bij Co-eur is verdeeld naar psychische zorg, voeding, beweging en somatiek. ‘Het is mijn overtuiging dat je eetstoornissen multidisciplinair moet aanpakken, er zit vaak zoveel onder’, zegt Anita. ‘Ik geloof er niet in dat je als diëtist alleen dit soort zaken goed kunt aanpakken. De diëtisten bij Co-eur geven vooral kennis door over wat een gezonde voeding is. Veel mensen zijn de weg kwijt door de hoeveelheid diëten die ze zien of hebben gevolgd en weten niet meer wat normale voeding is. In samenspraak met de andere disciplines kijken we hoe goed mensen zich aan een gezonder patroon kunnen gaan houden. De kennisoverdracht vindt plaats in groepslessen, daarnaast is er individuele begeleiding en een e-healthprogramma.’

Goed te vinden

Op de vestiging in Den Bosch zijn momenteel zo’n 130 cliënten in behandeling. Ze komen uit de wijde omgeving. ‘De huisartsen weten ons goed te vinden’, zegt Anita. ‘Google maar op ‘eetstoornissen’ hier in de buurt.’ De andere vestigingen bevinden zich in Utrecht, Roermond, Heerlen en Maastricht. ‘We zijn met negen diëtisten die op de verschillende locaties werken. Sinds drieënhalf jaar coördineer ik dit team. We hebben eens per maand een uitgebreider bilateraal overleg en tussendoor weten we elkaar makkelijk te vinden. Dat doen we meestal per telefoon of e-mail. Ik vind het leuk om mensen aan te sturen en zaken te organiseren, maar daarnaast wil ook nog steeds cliënten blijven behandelen. Ik doe dat enkele dagen in de week vanuit Den Bosch. De meeste mensen die ik zie, hebben binge eating disorder. Een belangrijk aspect van het werk is uitleggen wat een normale voeding is en hoe daartoe te komen.’ 

Reageer op dit artikel