blog

Culinair, gezond en duurzaam San Francisco

Algemeen

Culinair, gezond en duurzaam San Francisco

Naast krab en shrimp (garnalen), twee van San Francisco's specialiteiten, kan je hier ook terecht als je trek hebt in Chinees, Japans, Russisch, Italiaans, Indiaas etcetera. Op pier 39 hebben we in een heel leuk restaurant gegeten met uitzicht op de zeeleeuwen die lagen te luieren op Fisherman's Wharf.  Naast ons zat een Frans gezin met op ieder bord een flinke krab, om precies te zijn versgevangen Dungesskrab.

Ook stonden er zogeheten Crab cakes, een soort pannenkoekjes, en dimsum gevuld met krab en groente op het menu.

Gezondheid gaat voorop

Niet de meest gezonde maaltijden, maar ondanks dat geven de inwoners hier wel veel om hun gezondheid. In het Marco Polo boekje dat ik voor deze trip heb aangeschaft staat bijvoorbeeld dat het ten strengste verboden is om in restaurants te roken. En zelfs op straat zijn de rokers op één hand te tellen.

Steile straatjes

Wat me ook meteen opviel toen we San Francisco in kwamen rijden waren de vele fietsers en hardlopers met flink gespierde kuiten. Dit komt omdat bijna geen één straat vlak is in deze wereldstad. Wij voelde onze kuiten al nadat we naar een volgende Cable Car halte liepen, omdat het daar minder druk was.

Ruim drie procent van de werkende inwoners van San Francisco gaat fietsend naar zijn of haar werk. Niet heel veel, maar dit aandeel blijkt de laatste jaren flink te stijgen. Zelfs de stadsbussen rijden rond met fietsrekken voorop.

Low fat, no sugar

Verder is het overal waar we gegeten hebben mogelijk, of soms alleen mogelijk, om voor een light variant te gaan. Zo heb ik beide ochtenden een vetvrije yoghurt met vers rood fruit en cruesli gegeten op de boulevard. Dit kochten we bij een heel leuk broodfabriekje waar de versgebakken broodjes in mandjes aan een plafondrails van de fabriek naar de winkel en het restaurant werden vervoerd.

In elk restaurant en ook op onze hotelkamer bij het koffiezetapparaat lagen trouwens meer zoetjes dan suiker. Toen we een ijsje wilden eten in Sausalito, aan de overkant van de Golden Gate Bridge, was er volop keus in ijs zonder suiker en minder vet. Het was geen gezonde snack, maar een alternatief met minder calorieën en erg lekker!

Denk aan onze planeet

San Francisco is een stad van de duurzaamheid. Op het vliegveld kun je de hoeveelheid CO2 die het vliegtuig tijdens je vlucht heeft uitgestoten terugbetalen aan een milieuorganisatie. Ook het eten is in de meeste gevallen duurzaam. Bij meerdere eetgelegenheden staat vermeld dat het eten direct van een lokale boerderij komt. Ook het eten op de ferry naar Alcatraz was duurzaam en biologisch.

Nog opvallender was dat het eten voor de gevangenen destijds niet alleen lekker, maar ook gezond moest zijn. Dat werd tijdens een rondleiding verteld.

Het kan nog beter

Een superstad vind ik dit, maar ondanks het feit dat ik hier weinig dikke mensen heb zien lopen, zullen diëtisten in San Fransisco voldoende werk hebben om iedereen zo gezond mogelijk te laten eten, op de fiets naar het werk te laten gaan en de eigenaren van krabrestaurants te adviseren over gezonde vette vis gerechten.

Reageer op dit artikel