blog

Weg met die (brood)buik

Algemeen

Weg met die (brood)buik

Wel of niet wetenschappelijk onderbouwd, William Davis, Amerikaans cardioloog en schrijver van het boek Broodbuik, weet me toch voldoende te overtuigen zodat ik, hoe pijnlijk die gedachte ook is, tarwe uit mijn dieet ga schrappen. In ieder geval voor de komende weken.

Davis vergelijkt het schrappen van tarwe uit de voeding met de gedachte aan een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving. Volgens hem is deze uitdaging voor tal van mensen, zeker psychologisch, erg zwaar. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Een wortelkanaalbehandeling heb ik nog nooit gehad, maar dat lijkt me net zo min een pretje.

 

Vakantiekilo’s

Nu heb ik ook nooit een broodbuik gehad, omdat ik altijd op mijn voeding let en probeer voldoende te bewegen, maar ik kan de Amerikaanse muffins en bagels helaas wel zien zitten. Eenmaal terug in Nederland, ga ik dit direct drastisch aanpakken. De extra vakantiekilo’s zullen er snel afvliegen door weer over te schakelen naar het voor mij ‘normale’ eetpatroon. Maar de gedachte om iets minder brood te gaan eten speelt al langer in mijn hoofd. Beter nog, ik gooi het roer om en ga me eraan wagen om tarwe uit mijn voeding te mijden.

Glutensensitiviteit

Er zijn meerdere personen die mij inspireren op het gebied van minder tarwe. Steeds meer mensen in mijn omgeving ontdekken dat zij overgevoelig zijn voor gluten. Ik vind het interessant om er achter te komen wat er allemaal bij komt kijken als je geen gluten meer kunt verdragen en ben me er in gaan verdiepen. Het lijkt me lastig om je aan een glutenvrij/-arm dieet te houden en dan heb ik het nog niet over de prijs.

 

Overdreven of toch waar?

Voor meer inspiratie ben ik het boek Broodbuik gaan lezen. Recent schreef ik een nieuwsbericht over dit boek, waar overigens enige ophef over was. In de VS is het boek en het daarbij horende dieet een grote trend geworden. Maar ik vraag me af of het nu echt bewezen is of tarwe zo slecht voor je is. De één zegt van wel, de ander van niet. Davis pleit ervoor en zegt dat het elimineren van tarweproducten de gemakkelijkste en meest effectieve stap is die je kunt zetten om je gezondheid te bewaken. Het komt op mij ietwat overdreven over hoe hij de gezondheidseffecten beschrijft in zijn boek. Maar hierdoor juist voor mij de reden om het zelf te gaan ondervinden. 

 

Slanker, slimmer, sneller en gelukkiger

Gisteren was dag één. Ik kan er natuurlijk nog niet veel over zeggen, maar rijstwafels, kwark, fruit en groente overdag bevallen me tot nu toe prima. Ik ga jullie de komende vier weken op de hoogte houden van mijn ervaringen met het mijden van tarwe. Ik ben zelf heel benieuwd hoe het gaat uitpakken, aangezien ik een broodliefhebber ben. Maar ik ga ervan uit dat mijn lichaam er aan zal wennen en ik voortaan minder neig naar deze zogezegde dikmaker. Of ik er slanker, slimmer, sneller en gelukkiger van word, zoals Davis beweert, betwijfel ik. Slanker, slimmer en sneller is altijd mooi meegenomen, maar een gelukkig mens ben ik al. 

 

In het septembernummer van Voeding Nu komt een interview met auteur William Davis van het boek Broodbuik.

Reageer op dit artikel