blog

Geen broodbuik, maar een schuddebuik

Algemeen

Geen broodbuik, maar een schuddebuik

Laatst stond ik in de natuurwinkel te staren naar het volle schap met glutenvrije producten. Het assortiment is hier, net als op vele internetsites, die speciale voedingsmiddelen voor coeliakiepatiënten verkopen, zoveel uitgebreider dan in menig supermarkt. Ik raakte aan de praat met een andere klant die zowel coeliakie als dermatitis herpetiformis bleek te hebben. Ze wees me op producten die ze wel en niet lekker vond, maar ‘eigenlijk is niks hiervan echt smakelijk’ vertelde ze me. Zelf heb ik verschillende broden geproefd, maar ik verlangde de afgelopen vier weken toch elke dag naar een lekkere donkere tarweboterham met Schuddebuikjes.

Op het glutencongres dat mooi binnen de periode van mijn experiment viel, heb ik veel geleerd. Maar eigenlijk is er nog veel meer onderzoek nodig naar coeliakie en vooral het opkomende verschijnsel dat glutensensitiviteit wordt genoemd. Zou deze groei te maken hebben met de adviezen van vele natuurgeneeskundigen, met het boek van William Davis of zijn deze mensen echt overgevoelig voor gluten? Ik weet het niet, maar ik wil daar wel graag achter zien te komen en houd de wetenschap hierbij dan ook scherp in de gaten. En zou het kunnen dat door alle negativiteit rond tarwe bedrijven dit als een gat in de markt zien?

 

Glutenvrij is niks voor mij

Wat ik wel weet is dat ik niet overgevoelig ben voor gluten, maar misschien juist het tegenovergestelde. Mijn darmen zijn namelijk vier weken lang goed van streek geweest. Ik vermoed dat ik, ondanks dat ik veel groente en fruit eet, toch te weinig vezels binnen heb gekregen. Dit lijkt me ook niet erg gezond en voor mijn lichaam is het goed dat ik er weer mee ben gestopt.

 

Alleen een persoonlijk dieet helpt

Ik geloof dat een glutenvrij dieet zeker gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen. Dat maakte ik ook op uit de reacties op een bericht dat ik in maart 2013 plaatste op de site van Voeding Nu. Maar dit geldt dan wel voor de mensen die ECHT niet tegen tarwe kunnen. Voor de overige mensen die van hun gezondheidsklachten af willen geloof ik meer in een persoonlijk dieet dat is samengesteld door een diëtist. En dan heb ik het niet over een dieet dat in korte tijd ineens heel populair is en dat door massa’s mensen wordt gevolgd om maar weer eens hoopvol een nieuwe poging te doen om van de overtollige kilo’s af te komen.

 

Empathie tonen

Een diëtist die het stiekem heerlijk vindt dat er nu alweer kruidnoten in de winkels liggen, dat ben ik. Want ik ben er verzot op, vooral die met de witte chocolade. Dat moet ook kunnen, toch?

Maar ik ben ook blij dat ik deze vier weken heb mee kunnen maken hoe moeilijk het is voor mensen die heel hun leven gebonden zijn aan een tarwe-/glutenvrij dieet. Het is heel lastig en vaak echt minder smakelijk. Het is goed om als behandelend diëtist empathie te tonen naar deze mensen. En dat is alleen mogelijk als je het zelf ervaren hebt.

Reageer op dit artikel