blog

Kant-en-klare babyvoeding of zelfgemaakte prakjes?

Algemeen

U herkent het vast wel, die schattige smoeltjes op televisie die helemaal onder de gepureerde worteltjes zitten. Een aandoenlijk gezicht en dus een goede marketing gericht aan jonge vaders en moeders, lijkt me. Maar is deze, in potjes verkrijgbare, babyvoeding echt wel zo goed voor je baby?  Of is dit puur commercieel gebabbel en kunnen ouders beter een staafmixer aanschaffen om zelf een babyprakje maken?

Ik vroeg mijn nicht, die zeven maanden geleden moeder is geworden van een prachtig meisje hoe zij dat doet. Ze vertelde me dat ze bij vier maanden simpele hapjes mocht geven. Dit heeft een kindje dan nog niet echt nodig, maar het is goed om een kindje dan al te laten wennen aan gewoon eten. Op het consultatiebureau raden ze aan om te beginnen met bijvoorbeeld peentjes, bloemkool, broccoli of sperziebonen. Dat vond mijn kleine achternichtje geen succes, in tegenstelling tot banaan en appel, dat veel zoeter is. Inmiddels eet ze nu ook groente en andere licht verteerbare voeding zonder zout en kruiden. Echter, de kant en klare potjes gaan er beter in dan de zelfgemaakte prakjes.

 

Hapje voor hapje

Mijn eerste hapje bestond ook uit banaan, dat ik niet zo lekker vond. Dat staat in mijn groeiboekje, dat mijn ouders bijhielden toen ik baby was. Erg leuk om terug te lezen. Verder zie ik dat het consultatiebureau mijn ouders adviseerde om mij bij zes maanden witte rijst met bruine bonenpuree te geven. En dan zonder zout, ik moet er nu niet aan denken. Bij zeven maanden begon ik brood te eten en mocht ik aardappels, groente en vlees dat mijn moeder zelf klaarmaakte.

 

‘Veilig en evenwichtig’

In Nederland zijn er strenge regels rond babyvoeding, dit is onlangs zelfs nog aangescherpt. Bij het bereiden zouden alle vitamines bewaard blijven en in principe zijn ouders ervan verzekerd dat de potjes babyvoeding alle voedingsstoffen bevatten die hun baby nodig heeft. Ook zijn er strenge eisen rond het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het conserveren van de prakjes en moesjes.

 

Voors en tegens

Het gebruik van de potjes is natuurlijk erg makkelijk en snel, maar wel een stuk duurder dan zelfgemaakte babyvoeding. Verder kunnen kindjes geen losse smaken onderscheiden als ouders alleen voeding uit potjes geven. Bij zelfgemaakte babyvoeding moeten ouders weer letten op wat hun kindje wel en niet mag eten in verband met bijvoorbeeld de verteerbaarheid van de voedingsmiddelen. Met zelfgemaakte babyvoeding kan eindeloos gevarieerd worden, maar het assortiment babyvoeding in de winkel is ook zeer uitgebreid. Als laatste kunnen ouders bij zelfgemaakte babyvoeding hun baby laten wennen aan de grovere structuur van vaste voeding, door bijvoorbeeld een stukje avocado of banaan te geven dat erg zacht is om af te happen.

 

Sam die babyvoeding eet

Maar nu komt het, want ik ben natuurlijk zelf gaan experimenteren met babyvoeding. Nadat ik het hele assortiment babyvoeding in me op had genomen heb ik een paar potjes uitgekozen om te proberen, waaronder een fruithapje en een groenteprakje. En ik moet zeggen, het smaakte niet verkeerd. Maar wellicht komt dat ook omdat het best zoet is door de appelsap uit concentraat dat wordt toegevoegd om het zoeter te maken. Dit wordt overigens niet bij alle prakjes gedaan. De sperziebonen met aardappel zonder zout en dus ook zonder zoete smaakmaker beviel me minder goed. Maar de consistentie en de kleur speelt daar zeker in mee, een baby zal hier minder moeite mee hebben. Ik ben van mening dat het op z’n tijd niet verkeerd is om baby’s voeding uit een potje te geven, maar dat ouders ook tijd zouden moeten maken om zelf een prakje te creëren voor hun baby.

 

Dat bedrijven reclame maken is niet verkeerd, zolang ouders maar niet het idee krijgen dat de voeding uit potjes beter is dan zelfgemaakte babyvoeding.

 

In de september editie van Voeding Nu is veel aandacht voor kinderen en voeding. Klik hier voor de artikelen.

Reageer op dit artikel