blog

Proef het verschil

Algemeen

Proef het verschil

‘Minder natrium redt mogelijk duizenden levens.’ ‘Industrie en supermarkten spreken zoutverlaging in vleeswaren af.’ ‘Minister Schippers wil platform voor zoutreductie.’ ‘Roep om minder zout pakt positief uit.’ Sinds vorig jaar staan de media vol van dergelijke berichten, waarin wordt beweerd dat er van alles aan wordt gedaan om toevoeging van  zout in voedingsmiddelen te reduceren.

Toch verschenen er onlangs nog berichten over broodjes gezond die teveel zout bevatten en stelde de Consumentenbond dat kroketten, kaas en sandwichspreads zouter zijn geworden. Verder wordt het verminderen van zout in voedingsproducten als een complexe opgave ervaren.

 

Genomineerde bouillon

Gelukkig zijn er producenten die het wel voor elkaar krijgen om minder zout aan hun producten toe te voegen, terwijl deze net zo smaakvol blijven. Zo hebben de makers van Maggi zich aangemeld om kans te maken op de Jaarprijs Goede Voeding met hun Maggi kippenbouillon minder zout, meer kruiden. En met resultaat, want zij zijn een van de drie genomineerden voor de Jaarprijs Goede Voeding die 12 november a.s. uitgereikt zal worden.

 

Een goede zet van Maggi om 25 procent minder zout te gebruiken in vergelijking met  andere bouillons. Vooral als je kijkt naar de mortaliteit rond hart- en vaatziekten. Want te veel zout verhoogt de  bloeddruk en dit kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.  Maar weet iedereen dit wel, vraag ik me dan af als ik kijk naar zoutconsumptie in Nederland. Nederlandse mannen consumeren namelijk gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram. Het advies is om maximaal 6 gram zout per dag te nuttigen. Het lichaam zou zelfs voldoende hebben aan 1 tot 3 gram per dag. Veel van het zout komt verborgen binnen, via samengestelde producten, ook al weet je dat je niet te veel zout moet eten, zou je het toch nog ‘ongemerkt’ kunnen binnenkrijgen. Daarom is het goed dat in dit soort samengestelde producten een reductie zit.

 

25 procent minder zout

Ik ging naar de supermarkt omdat ik het genomineerde product zelf eens wilde gaan proeven. Ik heb een variant met de gebruikelijke hoeveelheid toegevoegd zout gekozen om de verschillen eens goed te bestuderen. De ‘gewone’ variant bevat 0,38 gram zout per 100 milliliter en Maggi minder zout, meer kruiden bevat 0,28 gram zout per 100 milliliter. Een kop soep, met veel groente en mager vlees, gemaakt van het laatst genoemde product past, door minder zout naast weinig calorieën, naar mijn inzien in een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

 

Qua smaak ben ik ook zeer te spreken over deze bouillon. Eerst proefde ik de 25 procent minder zout variant. Deze smaakte me prima. Daarna nam ik een hap van de ‘gewone’ kippenbouillon wat ik als een hap zout  ervoer. Later proefde ik andersom. De zoute variant smaakte me toen goed, waarna de Maggi bouillon wat flauwtjes was. Het is dus maar wat je gewend bent. Ik vraag me af of veel mensen uit zichzelf zullen kiezen voor de 25 procent minder zout variant. Het lijkt me dat veel mensen nog geadviseerd moeten worden over wat voor risico ze lopen en hoe ze dit kunnen verminderen.

 

De uitreiking van de Jaarprijs vindt plaats op 12 november tijdens een middagsymposium ‘naar een Gezondere Voeding’.

 

Reageer op dit artikel