blog

Wicky, water of Cola light?

Algemeen

Wicky, water of Cola light?

Suikerwater, dat drink ik al jaren uit principe niet meer. Vijf long drinks regular Cola is een Big Mac, zeg ik altijd. Dat is toch zonde! Ik eet liever wat extra’s op een dag, dan dat ik al aan een kwart van mijn energiebehoefte zit door alleen te drinken. Nee, doe mij maar groene thee of gewoon water. Met af en toe een glaasje cola of ijsthee light, maar niet te vaak. Hoewel ik weet dat lightdranken geen kwaad kunnen, drink ik dit toch met mate.

Pas was ik op het DRINKsymposium, waar een debat over dit onderwerp plaatsvond. Frappant vond ik dat hier niemand van de tweehonderd aanwezige professionals, als het er niet meer waren, durfde te zeggen waarom ze lightdranken niet aanprijzen. U heeft het artikel hierover misschien al gelezen op de site of in het blad van Voeding Nu, met de opmerking van Martijn Katan. Geen van de voedingsdkundigen durfde te zeggen dat aspartaam kankerverwekkend is. Maar ook de mensen op de sportschool die ik begeleid vermijden de consumptie van kunstmatig gezoete dranken. Als ik dan vraag waarom, blijkt niemand hier een goed onderbouwd argument voor te hebben.

 

Voorkeur voor zoet

Suikervrije, kunstmatig gezoete, drank zou gewichtstoename bij kinderen kunnen verminderen. Dit kwam naar voren in een recent onderzoek. Waarom geven we kinderen dan geen limonade met zoetstof in plaats van Wickypakjes mee naar school of AA flesjes na het voetballen? Ik schrik als ik kijk naar de cijfers rond kinderobesitas. Zou lightdrank dan geen oplossing zijn? Nee, zeggen veel wetenschappers. ‘Je kunt kinderen beter helemaal niet laten wennen aan zoete dranken’. Hoewel we de voorkeur voor zoet toch al vanaf de geboorte hebben. Dan maakt het toch niets uit?

 

Honingkruid

En hoe zit het nu met Stevia? De zoetmaker die wel 300 keer zoeter is dan suiker. Deze natuurlijke zoete toevoeging wordt nog niet heel lang gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, terwijl we aspartaam al veertig jaar kennen. Frisdranken als Pickwick Ice Tea en Sprite bevatten sinds dit jaar deze zoetmaker en leveren minder calorieën dan andere met suiker gezoete frisdranken. Is Stevia dan echt zoveel beter dan de kunstmatige zoetstoffen? Het is dan wel een plantje, maar deze kunnen ook schade toebrengen aan het lichaam. Hoe vaak lezen we niet dat er weer een onderzoek is gedaan waaruit blijkt dat een in de alternatieve geneeskunde veelgebruikt middel kankerverwekkend zou zijn? Bovendien vind ik de met Stevia gezoete dranken een rare nasmaak hebben.

 

Risico’s van overgewicht

Laat die kinderen toch af en toe iets zoets drinken. Als ze maar geen liters naar binnen werken. De basis is water en wissel dit af met groene thee. Maar een glaasje, wel of niet, met zoetstof gezoete limo kan toch wel na een hele dag school. En mensen die graag af willen vallen zouden ook beter voor water of light kunnen gaan in plaats van elke dag een Big Mac weg te drinken. Het scheelt je zo een halve kilo per week. Wat weegt dan zwaarder: de overtollige kilo’s die, bewezen, vele gezondheidsrisico’s met zich meebrengen of een effect waarvan na veertig jaar nog niemand zegt dat het echt zo is?

Reageer op dit artikel