blog

Magnesium, een wondermineraal

Algemeen

Mineralen spelen een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Een verminderde mineraalstatus kan leiden tot een verminderde botvorming en spierzwakte. Het is bekend dat sporters een groter verlies hebben aan mineralen, door zweten en urineverlies na het sporten, dan niet-sporters. Maar is het dan noodzakelijk om dit aan te vullen met voedingssupplementen?

Zoals met de meeste voedingsstoffen is ook de inname van mineralen afhankelijk van de kwaliteit van de voeding en de hoeveelheid voeding die wordt genuttigd. Iedere leek snapt dat je minder voedingsstoffen, en dus ook mineralen, binnenkrijgt als je minder voedsel consumeert. Sporters met een laag energetisch voedingspatroon lopen dan het risico op een te lage mineraalstatus. Vooral een magnesium, calcium en zinktekort wordt bij sporters veel gezien. 

 

Citraat beter dan oxide

Voor al deze bovengenoemde mineralen geldt dat een goed samengesteld voedingspatroon tekorten kan voorkomen en dat suppletie niet nodig lijkt te zijn. Bovendien is er nooit goed aangetoond dat suppletie van mineralen de sportprestaties verbetert. Wat wel wordt gesuggereerd is dat een verminderde magnesiumstatus kan leiden tot spierkrampen. Harde bewijzen hiervoor ontbreken, maar ik ben zelf overtuigd dat dit bij veel mensen het geval is. In de praktijk hoor ik namelijk dat men baat heeft bij suppletie van magnesiumsuppletie bij klachten van spierpijn en kramp. Let wel, ik heb het hier over magnesiumcitraat. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van magnesium beter oplosbaar is en een grotere biologisch beschikbaarheid heeft dan magnesiumoxide.

 

Geen spierpijn en kramp meer

Terwijl ik nu zit te typen doet de magnesiumcitraat, die ik na mijn fikse training met een groot glas water achterover heb geslagen, zijn werk en zorgt ervoor dat ik de komende dagen geen spierpijn heb. Dit is namelijk de tweede week waarin ik merk dat de magnesium echt aanslaat. Toen ik begon met deze reeks posts over sportvoeding ben ik me vreselijk uit gaan sloven op mijn fitnessmatje en tijdens het hardlopen. Ik pakte meer gewicht en liep net wat verder dan normaal. Daarna nam ik telkens een magnesiumtablet van 200 milligram. 100 gram walnoten bevat ongeveer evenveel magnesium, maar daarmee kun je wel ruim 700 kilocalorieën bij de energie-inname tellen. 

 

De tweede week deed ik het zonder aanvulling en ervaarde in tegenstelling tot de week ervoor behoorlijk wat spierpijn en kramp. Ik stretchte en dronk wel evenveel dus daar kon het niet aan liggen. Deze week doe ik het weer zoals de eerste week en heb nog geen spierpijn gehad, terwijl ik mijn oefeningen steeds zwaarder maak. Heel wetenschappelijk is dit niet, maar voor mij genoeg reden om te kunnen zeggen dat dit werkt.

 

Veilig en effectief

Of het de sportprestaties verbetert durf ik niet te zeggen, want geen spierpijn de volgende dag wilt niet zeggen dat je geen dag rust hoeft te nemen en gewoon elke dag er tegenaan kan gaan zonder te herstellen. Maar naast het feit dat je er hooguit wat diarree van kunt krijgen als je er teveel van neemt, lijkt het gebruik van magnesium mij volkomen veilig en effectief tegen een naar verschijnsel waar veel sporters mee te maken hebben.

Reageer op dit artikel