blog

Sportvasten is geen dieet

Algemeen

Sportvasten is geen dieet

Sportvasten, wat is dat nu toch weer, dacht ik toen ik er voor het eerst over hoorde. Toch trok het mijn aandacht en ik ben gaan zoeken naar informatie over de werking en achterliggende gedachte van deze zogenoemde trainings- en gezondheidskuur. De bedenker van sportvasten en medisch bioloog Remco Verkaik pleit voor zijn concept waar binnenkort wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan door onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Direct kwam ik erachter dat sportvasten niet iets is wat je zomaar doet. Het is een methode om af te vallen met de insteek op prestatieverbetering. Nadat ik een test had ingevuld, bleek dat ik niet geschikt ben voor het vasten, omdat het veel energie zou vergen en ik dus echt in staat zou moeten zijn een lang weekend vrij te nemen. Wat mij ook direct opviel is dat er beperkte informatie over het dieet te vinden is. Sportvasten gebeurt onder begeleiding van een coach, die daarvoor heeft geleerd. Van hem of haar ontvangt de deelnemer een protocol met meer informatie over wat de deelnemer wel of niet mag eten en drinken. Bovenop de kosten, die uiteraard verbonden zijn aan de begeleiding tijdens deze tiendaagse vastenperiode, moeten deelnemers ook specifieke supplementen kopen. Het totaalplaatje kost circa €250 euro. 

Sapvasten

  

 

Maar wat doet het nu precies en hoe gaat het in zijn werk? Sportvasters zouden met deze methode een metabole switch stimuleren. De kuur duurt maar tien dagen. De eerste drie dagen leert de vaster minder te eten om alvast te wennen aan de vastendagen. De dagen waarop gevast wordt bestaan uit maximaal drie glazen vruchtensap, aangevuld met water, koffie en thee. Tijdens de laatste fase wordt de voeding weer opgebouwd. 

 

Niet voor lange termijn

Ik heb het zelf niet geprobeerd, omdat ik het ten eerste erg veel geld vind voor iets waarvan de werking niet hard gemaakt kan worden. Onderzoekers spreken elkaar tegen. De bedenker onderbouwt wel, maar niet goed. Tevens ben ik van mening dat het nooit gezond kan zijn om alleen op sap en supplementen te leven, terwijl je 20 tot 30 minuten per dag intensief sport. En dat terwijl er geen tot weinig energie uit koolhydraten voorradig is. Ik heb een normaal postuur, dus wil niet weten hoe ik zou vermageren als ik mee zou doen aan deze trend. Er zullen vast mensen, waaronder deskundigen, achter deze methode staan. Maar dan nog ben ik van mening dat mensen die willen afvallen nog beter kunnen gaan Sonja Bakker’en. Het kan vast geen kwaad, maar ik geloof niet dat deze methode de sportprestaties zal verbeteren. Sterker nog, het kan zelfs de andere kant op gaan. Je gaat iets meer vet verbranden, maar je prestaties kunnen minder worden. Het klopt wel dat je meer vermogen hebt als je minder lichaamsgewicht hebt, maar voor de lange termijn is sportvasten dan niet effectief.

 

Waarom is er zo weinig geld over voor de juiste en meest persoonlijke begeleiding van een diëtist en trekken mensen hun portemonnee wel open voor iets relatief nieuws? Snappen zij dan niet dat dit maar tijdelijk is en dat conditie verbeteren en afvallen echt alleen kan door leefstijlverandering? Ook hieruit kan ik weer de conclusie trekken dat de weg naar een diëtist de juiste is. 

Reageer op dit artikel