blog

Delicatessen uit IJsland

Algemeen

Delicatessen uit IJsland

Het is weer september en dat betekent het einde van de zomer en voor de meesten zit de vakantie er alweer op. Zo ook mijn vakantie. Dit jaar ging de reis naar IJsland. Het land van de watervallen, ijsmeren, off road routes met rivieren die alleen toegankelijk zijn met 4×4 wagens en natuurlijk de bijzondere geisers en warmwaterbronnen midden in de natuur.

In IJsland leven net iets meer dan 300.000 mensen. Het is dan ook niet gek als je bedenkt dat er naast Reykjavik weinig plaatsen zijn om lekker uitgebreid te eten en je wekelijkse boodschappen te doen. Sterker nog, zelfs bij verschillende grote bezienswaardigheden is weinig keuze op de menukaart, als die er al is. In Reykjavik kun je overigens heerlijk en zeker ook gezond (uit)eten. Zo staan er op de menukaart van het Laundromat cafe zelfs meerdere vega(n) gerechten.

Gedroogde vis en gebakken Puffin

Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar delicatessen uit dit prachtige land. Er wordt hier veel vis gegeten, onder andere zalm is hier erg populair. Verder zijn IJslanders dol op gedroogde kabeljauw, genaamd Cod, wat eruitziet als droog hondenvoer, en wordt er veel lam geserveerd. Tevens was ik benieuwd naar de op oliebollen lijkende lekkernijen genaamd Kleinur. IJslanders eten dit regelmatig bij de koffie en het is een broodachtig cakeje. Het wordt ook wel vergeleken met een donut. Verder kwam ik overal de ‘home made granola cake’ tegen. Een koek met onder andere havervlokken, pitten, zaden en soms cranberry of ander gedroogd fruit. Als laatste viel op dat hotdogs, hamburgers en gebakjes hier erg graag gegeten worden.

Hoog percentage overgewicht

Nu snap ik wel dat deze mensen niet de slankste zijn, de cijfers met betrekking tot overgewicht en obesitas liggen hoger dan in Nederland. Recente onderzoeken laten zelfs zien dat vrouwen in IJsland het dikst zijn vergeleken met andere West-Europese vrouwen. Een combinatie van eten uit verveling, omdat er hier weinig te beleven valt voor de plaatselijke bevolking en het maken van verkeerde keuzes uit het kleine aanbod kunnen hierbij vermoedelijk een rol spelen. Of zou het schoonheidsideaal voor de vrouw hier anders zijn dan in de andere Europese landen of hoeven de vrouwen hier niet aantrekkelijk te zijn, omdat zij in aantal overheersen en toch nooit aan de man zullen komen? Ik weet het niet, maar voor diëtisten een mooie uitdaging. Al is het lastig om een diëtistenpraktijk te runnen in zo’n dunbevolkt land. Hoe dan ook, een prachtig land, maar ik zou er nooit willen wonen. Alleen al omdat ik met mijn passie voor lekker en gezond eten in IJsland op weinig plekken terecht kan. Maar het is zeker de moeite waard om eens in je leven dit vulkanische land te bezoeken. Een sportieve vakantie is het zeker!

Reageer op dit artikel