blog

Pakjes en zakjes voor puur natuur tijdens mijn detoxkuur

Algemeen

Sapjes, pillen, een week, een maand, geen pakjes, zakjes en geen alcohol. Er zijn verschillende manieren om ‘je lichaam te reinigen’ met een zogeheten detoxkuur. Maar werkt het nu echt en wat doet het met je lichaam? Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb twee weken lang alcohol, rood vlees, geraffineerde suiker en vet voedsel vermeden.

Afkicken

De eerste dagen merkte ik niets, maar halverwege de eerste week werd ik overvallen door hoofdpijn en een opgeblazen gevoel. Of dat nu kwam door ‘gebrek aan suiker’ of omdat ik voor speltbrood koos in plaats van waldkorn- of volkorenbrood, ik weet het niet. Maar mijn lichaam reageerde duidelijk op deze overgang en ik had best moeite met het laten staan van zoetigheid.

 

De tweede week voelde ik me prima, ik snakte weinig meer naar zoet, had elke dag zin om op mijn crosstrainer te gaan staan, een rondje te gaan hardlopen of een balletje te slaan. Hierdoor ging ik me uiteraard nog fitter voelen.

 

Een schoon gevoel

Of mijn lichaam nu gereinigd is kan ik niet zeggen, maar het voelt wel ‘schoon’. Voor het beste resultaat zou je een detoxkuur minimaal twee keer per jaar moeten volgen. Ik geloof er alleen niet zo in dat een driedaagse sapkuur of bruisende drankjes hetzelfde doen met je lichaam als de methode die ik nu twee weken heb gevolgd. Het gaat immers om gedragsverandering, het aanleren en volhouden van nieuwe gewoonten. Ik twijfel zelfs of ik die sapdagen wel vol had gehouden. Ik moet toch wel iets hebben om op de kauwen. Ik ga mijn nieuwe gewoonten zeker voortzetten. Suiker, rood vlees, vet eten, alcohol, ik zal het niet missen. Echter, af en toe een Cabernet Sauvignon of een Pinot Noir bij het eten past best in een gezond eetpatroon, toch?

 

In mijn volgende post schrijf ik over een wijncursus die ik in februari dit jaar ga volgen en over de vraag of wijn nu wel of niet gezond is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel