blog

Rome, de stad van de slanke koolhydraat eters

Algemeen

Rome, de stad van de slanke koolhydraat eters

Een ding is zeker, Italianen zijn niet bang voor koolhydraten. Van pizza en pasta tot bergen suiker in de espresso en bakken vol ijs. En dan heb ik het nog niet over de alcoholische dranken die hier niet alleen worden gemaakt, maar ook volop worden gedronken. Toch verbaast het me hoe de jonge mannen en vrouwen in Italië zo slank blijven. Tenminste, dat viel mij op tijdens een lang weekend Rome waar ik mijn ogen uit heb gekeken naar op de eerste plaats natuurlijk de schitterende oudheden, maar ook naar de eettentjes en supermarktjes waar geen light of 0%-vet variant van welk voedingsmiddel dan ook te vinden is.

Hoe komt het nu dat de jongeren in Rome zo slank zijn en is die Mediterrane stijl nu wel zo gezond als wij denken? Mijn vorige blog over wijn eindigde ik al met de concluderende woorden: ‘houd het speciaal’. Zo goed voor je hart en vaten, laat staan voor je lever is dit niet.

 

‘Ik ontbijt met taart’

Italianen houden er wel van. Laatst zat ik een hapje te eten met mijn Italiaanse collega. Ik vroeg haar naar haar eetgewoonten. ´s Morgens begint ze meestal met een stuk taart die haar moeder heeft gebakken of met koekjes. Onderweg of halverwege de ochtend wordt er espresso gedronken, met veel suiker. Tijdens de lunch wordt er uitgebreid en veel gegeten, denk aan salade, pasta, brood. Soms thuis, soms in een restaurantje in de buurt. Tussendoortjes zijn niet heel gebruikelijk. s Avonds wordt er laat gegeten en meestal met de hele familie. Er wordt lang getafeld en altijd staat er rode wijn op tafel.

 

Ondertussen heeft ze, in het Rotterdamse café waar ik met haar zit te eten op een doordeweekse avond, al 3 glazen rode wijn op. Hoewel ze haar bord bijna leeg heeft en zegt dat ze vol zit, neemt ze toch nog een stuk cheesecake na. Wel lekker.

 

Minder vaak en langzamer

Ik vraag haar hoe het kan dat ze zo slank blijft. Zij denkt dat het deels te maken heeft met het aantal eetmomenten. Italianen eten dan wel veel, ze eten niet zo vaak als wij Nederlanders. Daarbij wordt er langzaam gegeten. Zo voel je na twintig minuten meestal wel dat je vol begint te raken. Toch geeft mijn collega aan dat echt niet alle Italianen zo´n tengere bouw hebben en alles maar kunnen eten. In een stad heerst eerder een sociale druk en is het schoonheidsideaal belangrijker dan buiten de stad. Sommige Italianen doen dus wel degelijk hun best om op gewicht te blijven. Bovendien dijen veel Italianen na hun jonge jaren toch echt wel uit.

 

Natuurlijk bevat het Mediterrane dieet gezonde elementen, echter de cijfers liegen er niet om. Ook in Italië heeft men flink te kampen met overgewicht. In de steden zullen jongeren zich toch meer onder druk gezet voelen om slank te blijven, om zich vervolgens boven de dertig niet meer druk te maken om de kilootjes.

Reageer op dit artikel