blog

Vege.. Wat?

Algemeen

Vege.. Wat?

Ik kijk uit over het water, zittend in de achtertuin die hoort bij een kast van een huis waar we de eerste twee nachten in Australië verblijven.

Terwijl ik me afvraag wat er in de nestjes onder de balken van de overkapping zit en op m’n hoede ben voor slangen die zomaar onder de tafel tussen de vlonderplanken vandaan kunnen komen, komt onze gastvrouw, en eigenaresse van dit enorme huis, met verse scones en broodjes de tuin in lopen. Later komt ze terug met een schaaltje jam en een bruin met geel potje waarin een goedje zit dat op appelstroop lijkt.

‘B vitamins for vitality’ staat erop. En goed tegen blaasjes zegt onze gastvrouw. Als ik vraag wat het is zegt ze dat we het moeten proeven. Uiteraard ben ik erg benieuwd en smeer de naar drop ruikende pasta op een stukje brood. Meer zal ik er niet over zeggen. Het kan  honderd keer gezond zijn. Ik eet het nooit meer!

 

Wel typisch dat smaken zo kunnen verschillen. Heel Australië houdt van Vegemite. Maar ik geloof niet dat ik het ooit nog ga lusten ook niet als ik het tien keer heb gegeten, waar ik het ook op smeer.

 

Fitte Aussies

Niet alleen de smaak van Australiërs is anders, maar ook de leefstijl en omgang met anderen. Nu ligt het er ook aan waar je komt in Australië, maar ik ben op tal van plaatsen geweest waar men er zeer fit  en gezond uitziet. Vooral langs de oostkust en de standen rond Sydney leven mensen die veel geven om en bewust bezig zijn met hun gezondheid. Dat merk je aan hoe vroeg men al in het water ligt om te surfen en hoeveel mensen er al zijn wezen hardlopen door het zware zand als wij net de balkondeuren van het appartement openslaan. Maar je ziet het ook aan wat er aangeboden wordt in restaurants en supermarkten. Veel producten in de Woolworths zijn biologisch en overal is een magere of suikervrije variant van te verkrijgen. 

 

Alle ruimte

 

Bovendien is het voedsel in Australië ook nog eens in het land zelf geproduceerd. Weinig footprints dus. Maar goed, je hebt in dit land ook wel alle ruimte en alle klimaten om zelf goed te kunnen verbouwen en dieren te kunnen laten grazen. Het is zo prachtig om te zien hoeveel ruimte de schapen en koeien hier hebben. Alleen daarom zou ik wel op dit prachtige continent willen wonen. De spinnen en slangen neem ik dan wel voor lief. 

Reageer op dit artikel