blog

Dat ga je Merkén

Algemeen

Dat ga je Merkén

Waar we in Nederland een beetje zijn doorgeschoten betreffende het kruidenassortiment, kunnen ze in Chili nog wel wat leren, produceren en/of importeren.

Het is af en toe flink zoeken, wil je je maaltijd een wat meer uitgesproken smaak geven. In Nederland kennen we bijvoorbeeld tientallen soorten zout; zeezout, keukenzout, oerzout, tafelzout, himalayazout, dode zeezout en dan heb ik het alleen nog maar over zout! Nou zijn al die verschillende zoutsoorten natuurlijk (of juist helemaal niet zo natuurlijk) grotendeels goed uitgewerkte ideeën van marketing bobo’s, maar een beetje variatie in kruiden en mineralen, maakt het koken wel zo spannend.

In Chili vind je in voornamelijk witte peper, oregano, kerriepoeder, paprikapoeder en zout. Bij de wat grotere supermarkt of in de Aziatische buurten gaat het assortiment wat verder. En overal, maar dan ook overal, vind je Merkén. Nou probeer ik het liefst ALLES wat ik niet ken op de markt/ in de supermarkt uit, en houd ik wel van wat ‘spice in my life’, dus belandde de Merkén in mijn mandje. Het smaakt een beetje als gedroogde chilipeper.

Eindelijk, chili in Chili!

Merkén maakt onderdeel uit van de traditionele Mapuche keuken. De Mapuche zijn de oorspronkelijke inwoners van Zuid-Chili en Zuidwest-Argentinië, oftewel van Patagonië. De bereidingswijze van Merkén typeert zich door het Zuid-Amerikaanse woord ‘tranquilo’. Naast een woord blijkbaar ook een levenswijze. Na de oogst laat men de groene peper namelijk rustig rijpen zodat hij volledig op smaak kan komen. Hierna wordt de – inmiddels rode – peper gedroogd in het zonnetje. Als hij helemaal droog is, wordt de peper op hout gerookt en vervolgens gemalen. Die rooksmaak is wat Merkén zo bijzonder maakt.

De Merkén wordt na het roken en malen soms op smaak gebracht door toevoeging van zout (daar is ‘ie weer) en korianderzaad. Je vindt Merkén in Chili werkelijk op iedere kaart terug. En ik moet toegeven… Ik ben ook gezwicht. Door het rokerige bijsmaakje, biedt het echt iets anders dan gewone chilivlokken of chilipoeder. Maar wees gewaarschuwd. Wees zuinig met Merkén, want als je uitschiet…

Gambarones al ajo con Merkén

  • Grijze garnalen (100 gram per persoon)
  • Olijfolie van goede kwaliteit (flinke scheut)
  • Knoflook (1 a 2 teentjes per persoon)
  • Merkén (theelepeltje, zie blog ‘Mijn leven is completo’ als je dit wilt vervangen)
  • Peterselie (mespuntje)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de garnalen en knoflook. Snijd de tenen knoflook doormidden en plaats ze samen met de garnalen in een ovenvast schaaltje. Bedek ze met een fikse hoeveelheid olijfolie en bestrooi naar smaak met Merkén. Plaats het schaaltje 10 minuten in de hete oven. Bestrooi vlak voor het serveren met de fijngesneden peterselie. Heerlijk bij een frisse salade of om van te prikken als borrelhap.

Foto's

Reageer op dit artikel