blog

Sopaipillas

Algemeen

Sopaipillas

Het regent niet vaak in Chili, althans dat hoorden wij voordat we verhuisden. Sinds we hier wonen, hebben we toch al enkele flinke stortbuien meegemaakt.

Die regen heeft ook voordelen, want hoog in de bergen is het sneeuw en ik houd enorm van skiën. Daarnaast eten Chilenen met regen Sopaipillas en die vind ik heerlijk.

Sopaipillas zijn een soort pompoenbroodjes. Geen brood met pompoenpitten, zoals we dat in Nederland kennen, maar echte pompoenbroodjes. De geroosterde pompoen wordt gepureerd en gemengd met bloem, zout en bicarbonaat. Daarna worden er beignets van gekneed en gefrituurd. Een beetje vet, maar (of dus) heel lekker.

De sopaipilla eet je met Pebre, een ander typisch Chileens gerecht. Echt comfortfood om een regenachtige dag mee door te komen.

Terug naar de pompoen. De pompoen kennen we in veel verschillende soorten en maten. Wist je dat zelfs de courgette tot de pompoenfamillie behoort? Ik ben gek op courgette. En op pompoen. Je kunt eindeloos variëren met pompoen. Geroosterd, gegrild, in soep of als pasta-vulling. De pompoen wordt veel gegeten in de herfst, maar is in de zomer ook heerlijk in een salade of hartige taart.

Laatst zag ik dit filmpje op het youtube kanaal van Jamie Oliver (pas op, het kijken van dit kanaal is voor #foodies erg verslavend). Ik kwam net terug van La Vega (de grootste groente- en fruitmarkt van Santiago) en vol enthousiasme gooide ik twee flespompoenen in de oven. Ik maakte alledrie de recepten uit de vlog en ze waren verrukkelijk!

Nou staat Jamie bekend om zijn veelvuldige gebruik van superlatieven – een reden om altijd zijn engelse boeken te kopen in plaats van de vertaalde versies – en zo bleek het aantal van twee flespompoenen per week, voor ons gezinnetje van 3, enigszins overdreven. Er bleef dus voldoende geroosterde pompoen over om mijn zoon dagen van te voeden en zelf mee te experimenteren. Of dat gelukt is? Ja, natuurlijk!

Foto's

Reageer op dit artikel