blog

3x Zeeuwse Mosselen

Algemeen

3x Zeeuwse Mosselen

Eergisteren schreef ik een artikel op mijn blog over mijn terugkomst in Chili en over hoe dat niet zo soepel ging als gepland.

In dat artikel schreef ik ook hoe bang Chili is voor bacteriën die het land binnen kunnen komen. En dat is volkomen terecht! Door de geografische ligging van Chili, is het land redelijk gespaard van gekke bacteriën en virussen en dat willen ze graag zo houden.

Tijdens mijn bezoek aan Nederland was iedereen in de ban van een zekere bacterie onder de Zeeuwse mosselen. Nou ben ik gek op mosselen (en dit jaar slechts een paar weken in Nederland), dus ik moest zo snel mogelijk achterhalen wat er nou precies aan de hand was.

Het bleek te gaan om TTX, een bacterie met een verlammende werking die normaliter alleen in de (sub)tropen voorkomt. Wellicht bekend van de Japanse Kogelvis, een lokale delicatesse die bij een onjuiste bereiding de dood als gevolg heeft. Zeer specialistische chefs bereiden deze vis voor enkele kamikaze levensgenieters. Is dat de toekomst van onze Zeeuwse mossel?

Dat valt (voorlopig) mee. Zelf mosselen en oesters rapen langs de Oosterschelde wordt afgeraden door het Voedingscentrum. De mossels die bedoeld zijn voor de verkoop worden echter uitgebreid getest. Ik ben dus meteen op mijn fiets gesprongen om heerlijke Zeeuwse Mosselen te eten. En dat mosselen rapen, dat blijft op de bucketlist staan!

Mijn 3 favoriete manieren om mosselen klaar te maken vind je op mijn blog.

Reageer op dit artikel