blog

A lo pobre

Algemeen

A lo pobre

‘A lo pobre’ kom je tegen op bijna iedere Chileense menukaart. Het betekent ‘met een eitje’. ‘Bistec a lo pobre’ is bijvoorbeeld een steak met een gebakken eitje. ‘Lomo saltado a lo pobre’ is een gerecht met reepjes vlees, friet en wederom dat gebakken eitje (zie foto). Eigenlijk een soort Chileense kapsalon. De lomo saltado bereid ik binnenkort met mijn Peruaanse vriendin, dus daarover later meer. Nu eerst meer over ‘A lo pobre’.

Laatst at ik in Chili mijn eerste ‘Sushi a lo pobre’. Nou is sushi niet Chileens (joh), maar zoals ik al eerder zei , ben ik niet vies van een beetje fusion in de keuken. Sushi a lo pobre is voor mij het toppunt van fusion en het was VERRUKKELIJK.  Wat een smaakexplosie!

De sushi at ik bij Naoki in Vitacura, een wijk in Santiago. De chef kookt Japans, maar met een twist. De meeste Chileense sushi restaurants kijken de kunst van het sushi maken af van de Amerikanen en stoppen creamcheese (roomkaas) in de sushi. Waarom?!? Ik heb geen idee, want lekkerder wordt het er niet van.

Naoki doet dat gelukkig niet. En Naoki doet heel veel andere – slimme en ongelooflijk lekkere – dingen gelukkig wel. Zoals sushi met ganzenlever. Dat klinkt misschien raar. Nou, dat is het niet. Wat een tongstrelend gerecht! Naoki is nummer 2 op Tripadvisor lijst van 3.622 restaurants in Santiago en ik weet wel waarom.

De ‘sushi a lo pobre’ was al minstens zo verrukkelijk. Het was een nigiri. Dat is zo’n lang blokje rijst met een stukje vis erop. Meestal bedank ik voor de nigiri – omdat het gemiddelde afhaalrestaurant mijn vertrouwen in de nigiri ernstig heeft beschadigd -maar dit was anders. World-class nigiri. De rijst had een vleugje truffelolie en die smaak gecombineerd met zalm en een gebakken kwarteleitje…

Dat vis en ei uitstekend combineren is overigens niets nieuws. Daarom aten wij laatst deze heerlijke tonijnsteak. Natuurlijk, a lo pobre.

Foto's

Reageer op dit artikel