blog

Chili, het land van bonen! Of toch niet?

Algemeen

Chili, het land van bonen! Of toch niet?

Laatst at ik bij een lieve vriendin in Amsterdam een heerlijke bonensalade. Die moest ik namaken. De verschillende soorten bonen die zij gebruikte, blijken in Chili echter niet te vinden.

Gek? Nee, niet zo heel gek. Chili is namelijk helemaal niet zo’n bovenland. Chili con carne komt ook helemaal niet uit Chili – wat veel mensen wel denken – maar uit het grensgebied tussen de VS en Mexico.

Maar ook al komen bonen niet uit Chili, toch heb ik er zin in! Bonen zijn daarnaast gezond. Bonen bevatten namelijk eiwitten, vitamines en vezels. En het is ook nog eens veel beter voor het milieu als je je eiwitten wat vaker uit bonen haalt, dan uit bijvoorbeeld vlees. Het is dus heel verstandig om af en toe bonen te eten.

De voedingswaarde van gedroogde bonen scheelt niet zoveel van die van bonen uit blik. Zorg dus dat je altijd een paar potjes bonen in je voorraadkast hebt. Makkelijk als er onverwacht iemand aanschuift bij het diner.

 Bonen kunnen soms wel een beetje vlak van smaak zijn. Daarom heeft de salade die ik maak een pittige dressing en doe ik er een flinke hand koriander en munt doorheen. Als je niet zo van koriander houdt – waar ik me, zoals je hier kunt lezen, natuurlijk niets bij kan voorstellen – dan vervang je de koriander door bladpeterselie. Het volledige recept voor de salade, vind je hier.

Reageer op dit artikel