blog

Gezond opvoeden

Algemeen

Gezond opvoeden

Vorige keer vertelde ik jullie over het verschil in de discussie rondom gezonde voeding tussen Nederland en Chili. Dit onderwerp kreeg gisteren een wending. Terwijl ik juist dacht dat bezigzijn met gezonde voeding iets positiefs is, werd ik gisteren keihard met het tegendeel geconfronteerd.

In Nederland zijn er steeds jongere kinderen die lijden aan eetstoornissen (meer daarover op mijn blog). Dat komt wellicht door de extreme focus op gezonde voeding. Al in de bovenbouw van de lagere school beginnen de lessen over dit thema. Ik dacht dat dat iets goeds was, maar door deze – nog zo kwetsbare en beïnvloedbare – groep al zo jong met dit thema in contact te brengen, kun je dus ook dingen kapotmaken. In plaats van bewustzijn, wordt angst gecreëerd.

Ik ben (nog steeds) geen voedingsdeskundige of diëtiste. Ook ben ik geen psychologe. Ik ben echter wel moeder. En dat vind ik soms best spannend. Terwijl ik in mijn vorige blog – nog vol trots – schreef dat mijn zoon, als enige in de klas, fruit mee naar school krijgt, moet ik nu dus blijkbaar ook oppassen dat ik hem daardoor niet bang maak. Bang voor eten. Bang voor suikers. Bang om dik te worden. Bang om anders te zijn.

Ik kan en wil dit de opvoeding van mijn kind niet laten beïnvloeden. Ik wil mijn kind leren zelf keuzes te maken en vooral blij te zijn. Blij met het leven en blij met zichzelf. En dat ie anders is, dat is een feit. Als 2-jarig donkerblond jongetje van 1 meter met kledingmaat 5 años, in een klas vol kleine Chileentjes, val je nou eenmaal op.

Zolang hij daar maar trots op is, ben ik dat ook. Op hem.

Praat mee!

Dit kan op mijn website, via twitter of op mijn facebookpagina.

Reageer op dit artikel