blog

Verbeter de wereld, begin …. (bij je praktijk)!

Algemeen

Een tijdje terug was het de dag van de duurzaamheid. Ik gaf die avond na het spreekuur een presentatie aan een groep enthousiaste tienermeiden in een wijkcentrum. Omdat ik deze dag onder de aandacht wilde brengen had ik besloten geen hand-outs te printen en ik legde uit waarom.

Verbeter de wereld, begin …. (bij je praktijk)!

Daarop vertelde de dame van de organisatie ons dat haar zus op diezelfde avond bij het evenement van de duurzame 100 was als genomineerde. Ik weet niet of zíj het heeft gered maar er staan wel 3 diëtisten in deze lijst van 100!

Diëtist, idealist

Zelf ben ik steeds meer met het onderwerp bezig. Al langer in mijn privéleven op het gebied van vervoer, wonen en als consument van levensmiddelen. Deze onderwerpen zijn ook steeds vaker in het nieuws. Zoals het bericht dat duurzaamheid ons geld gaat kosten. De verwachting is dat we meer voor onze boodschappen moeten gaan betalen om de milieu-impact te verminderen. Dit zijn de zogenoemde maatschappelijke kosten zoals CO2-uitstoot. Daarnaast probeer ik, hoe klein mijn invloed ook is, steeds meer stappen te zetten om duurzamer te gaan werken en ondernemen. Omdat wij als diëtisten een groot bereik hebben kan onze impact ook groot zijn. En aangezien veel diëtisten volgens mij ook idealisten zijn kunnen we duurzaamheid een mooie plek geven. Zo dragen we als beroepsgroep ons steentje bij.

Duurzaamheid, hoe breng je dat in de (je) praktijk?

Op het gebied van onze adviezen is natuurlijk al veel mogelijk. Dan denk ik aan adviezen die ik geef over minder vleesconsumptie, het kiezen van seizoens- of lokale producten en het cliënten leren om hoeveelheden juist te schatten. Door het kopen en koken ‘op maat’ is er minder voedselverspilling. Dat vind ik altijd een mooie om te benoemen. Nou zijn niet alle cliënten gevoelig voor het duurzaamheidsaspect en dat is ook niet primair waar ze voor komen. Dat geeft niet, ik denk namelijk niet dat je het altijd expliciet hoeft te benoemen. Wel verwacht ik dat, door het opvolgen van onze adviezen, ze onbewust duurzamer zijn. Een mooi side effect van het bezoek aan de diëtist!

En merk je dat iemand wel met duurzaamheid bezig is,  dan kan je samen met de cliënt verder kijken naar mogelijkheden zoals het vermijden van plastic of ander onnodig verpakkingsmateriaal. Door zelf het goede voorbeeld te geven op social media (zoals een maand zonder vlees) hoop ik cliënten te inspireren en in mogelijkheden te denken. Vaak willen ze wel, maar weten ze niet hoe.

Voorlichtingsmaterialen

Ook de materialen die ik in mijn praktijk gebruik heb ik onder de loep genomen. Een advies is zo geprint en een folder snel meegegeven. Maar in deze digitale tijd kan dat met gemak wat minder. Een webpagina alleen toegankelijk voor cliënten, waar ze veel kunnen inzien en nalezen, bood mij de uitkomst. Altijd beschikbaar en up-to-date bovendien.

Correctbook

Tijdens het spreekuur gebruik ik een zogenoemd ‘Correctbook’, een uitwisbaar schriftje. Zo kan ik elke keer nadat ik een tekening heb gemaakt over de stijging van de bloedsuikerspiegel deze weer uitgummen. Endless joy! Soms geef ik het Eetmaatje van het Voedingscentrum mee, een handige maatbeker voor koken op maat. Deze blijkt bij navraag gelukkig volledig recyclebare te zijn. Een mooie volgende stap is natuurlijk als het volledig afbreekbaar is. Dit geldt overigens ook voor de verpakkingen van medische voeding.

De groenste denkers en doeners

Ongetwijfeld zijn veel diëtisten al met duurzaamheid bezig. Ik zou persoonlijk veel meer willen doen, maar ik weet er eigenlijk te weinig van. Daardoor blijf ik hangen in de gangbare zaken zoals hierboven beschreven. Dat ik nog veel te leren heb en er veel meer is wat je kan doen realiseer ik me als ik naar anderen luister. Zo leerde ik recent in een IGTV van Saraï Pannekoek (één van de drie diëtisten in de duurzame 100) dat duurzaamheid veel meer aspecten kent; denk aan biodiversiteit, fair trade maar ook cultuur en haalbaarheid. Aspecten waar ik nu onvoldoende van weet maar waar ik als diëtist mogelijk wel over wil adviseren. Werk aan de winkel dus om meer kennis te vergaren en dit in de praktijk te brengen. Dit heb ik mij dan ook tot doel gesteld; ik zou het namelijk te gek vinden als ik kan zeggen dat duurzaamheid een kernwaarde van mijn praktijk is.

Wil jij ook meer weten over duurzaamheid en wat je als diëtist kan betekenen? Bedenk dan, goed voorbeeld doet volgen! Dus volg de ontwikkelingen en volg de duurzame 100. Leer van elkaar en breng het in de/je praktijk!

Reageer op dit artikel