blog

Zetten de maatregelen in het nieuwe Preventieakkoord zoden aan de dijk?

Algemeen

Zetten de maatregelen in het nieuwe Preventieakkoord zoden aan de dijk?

Naar verwachting wordt deze vrijdag het nieuwe Preventieakkoord bekend gemaakt. In dit Preventieakkoord legt het ministerie van VWS samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven maatregelen vast om gezondheidsproblemen aan te pakken. Het gaat daarin om drie hoofdonderwerpen: overgewicht, alcoholgebruik en roken. Een aantal zaken van het akkoord lekte vorige week al uit. Voeding Nu vroeg drie diëtisten om hun meningen rond het aandachtsgebied overgewicht.

Het akkoord heeft als doel het aantal Nederlanders dat lijdt aan ziekten die zijn voortgekomen uit ernstig overgewicht met 40 procent te verminderen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om diabetes en hart- en vaatziekten.

Maatregelen

Maatregelen die in het convenant naar voren komen om de problemen aan te pakken, zijn:

v  Frisdrankproducenten gaan 30 procent minder suiker in hun drankjes stoppen voor 2025. Het is de bedoeling dat de suikerreductie gemeten wordt in het aantal kilocalorieën, omdat overmatige inname van calorieën mede bijdraagt aan overgewicht.  
Bedrijfsrestaurants en schoolkantines moeten een gezond aanbod leveren.

v  Er komt een einde aan stunten met bier en wijn in supermarkten en slijterijen. 

Voeding Nu vroeg verschillende diëtisten naar hun mening over de uitgelekte maatregelen.

Goed initiatief

Diëtist Lisanne Pomper, van diëtisten praktijk Dietheek Groningen en Drenthe, vindt het goed dat de overheid maatregelen treft rond overgewicht onder de Nederlanders. Ze ziet dat het probleem steeds groter wordt. ‘Het is mooi dat er straks uiteindelijk 30% minder suiker in frisdrank wordt gestopt’, vindt zij. Wel denkt ze dat de tijdslimiet hiervoor aan de hoge kant is. Ik vind dat de tijdslimiet aan de hoge kant zit, ik zie het liever sneller. Neem het voorbeeld van Sprite, dit is alleen nog maar in de suikervrije, of light variant verkrijgbaar. Het zou goed zijn naar mijn idee als dit bij elk soort frisdrank gebeurt. Een reductie van 30% is mooi, maar waarom moet dit nog zeven jaar duren? Ook vindt ze het heel goed dat bedrijfsrestaurants en schoolkantines mensen de mogelijkheid bieden om een gezonde maaltijd te kiezen! Volgens Pomper kan iedereen blij zijn met alle kleine stappen die gezet worden.

Veranderingen in leefpatroon
Chelsea Rijskamp, diëtist van Balanza sluit zich hierbij aan. Als diëtist en leefstijlcoach juicht ze elk initiatief dat genomen wordt om een gezonde leefstijl te promoten toe. Het is volgens haar in ieder geval goed om te zien dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zich steeds bewuster wordt van het feit dat er iets dient te gebeuren in het eet- en leefpatroon van de moderne mens. 

Of het zoden aan de dijk gaat zetten?

Annemieke Izeboud, diëtist bij Dietistengroep NL in Schalkhaar, weet niet of de voorgestelde maatregelen zoden aan de dijk gaan zetten. Ze gelooft wel in kleine veranderingen. Volgens haar kunnen deze  kleine veranderingen tot grote winsten leiden.

Diëtist Rijskamp is het hier mee eens maar plaatst daarbij een kanttekening. Er bestaan ontzettend veel gezondheidsinterventies, maar zolang het stukje bewustwording bij de mens ontbreekt kan je naar haar mening de obesogene samenleving niet terug dringen. Ze erkent dat het verminderen van suiker in frisdrank en het duurder maken van een pakje shag een extra hindernis is voor consumenten. Maar of ze hierdoor worden tegengehouden is volgens haar de vraag. Ze vindt het belangrijk dat de mindset van mensen veranderd wordt. ‘Het zou mooi zijn als mensen gaan inzien hoe deze producten de gezondheid schaden en hoe ze het dan wél op een gezonde manier kunnen aanpakken’, aldus Rijskamp.

Suikerklontjes
Ook Pomper vraagt zich af of de maatregelen zoden aan de dijk gaan zetten. Een glas cola gaat van 7 suikerklontjes naar uiteindelijk 5 suikerklontjes, wat ze nog steeds aan de hoge kant vindt: ‘De suikerinname blijft hoog.’
En over de gezonde kantine zegt ze: ‘Een gezond aanbod in de bedrijfsrestaurants of schoolkantines kan er voor zorgen dat de consument een betere keuze maakt, maar als er naast een gezonde salade nog steeds een broodje frikandel ligt, moet de consument zelf sterk in zijn schoenen staan om voor het gezonde product te kiezen. Wanneer een consument gemotiveerd is op gezonde voeding te letten lukt dit, is dit niet het geval dan zal een gezonder aanbod waarschijnlijk geen effect hebben. Wat betreft bier en wijn gaat er volgens haar niet veel veranderen.’

Wat vinden diëtisten een goede maatregel?

Pomper geeft aan in de praktijk vaak terug te horen dat verse producten prijzig zijn. Dit is een reden waardoor ze weerhouden worden deze te kopen. Suiker en vetrijke voedingsmiddelen zijn vaak een stuk goedkoper. Ze denkt dat het goed is om hierop in te spelen. Als verse groenten, fruit en andere primaire voedingsmiddelen goedkoper worden, wordt het voor iedereen toegankelijker om dit te kopen. Wanneer producten met een hoog suikergehalte duurder worden kan dit een reden zijn om hier minder te van gaan consumeren.

 

Bestaande gezondheidsprogramma’s blijven

Het Nationaal Preventieakkoord komt niet in plaats van bestaande programma’s (bijvoorbeeld  Jongeren op Gezond Gewicht, Gezonde school, Alles is gezondheid). Het akkoord kan deze programma’s wel versnellen of versterken. Daarom sluit het Preventieakkoord aan op wat al gebeurt in het land en verschillende gemeenten. Het komt waar nodig met extra maatregelen.

Reageer op dit artikel