congres

Algemeen

12 & 13 okt | Rotte smaken en geuren in het Nederlands Openluchtmuseum

De herfst is begonnen en daarmee opent het Nederlands Openluchtmuseum zijn deuren voor rottige luchtjes, gruwelijke smaken en fermenteren. Fermenteren, ook wel gisten genoemd, was vroeger noodzaak maar wordt nu weer regelmatig gebruikt in de keuken. Het museum biedt de bezoeker de komende weken weer een reeks van Gruwelijk Lekkere activiteiten aan die helemaal passen […]

12 & 13 okt | Rotte smaken en geuren in het Nederlands Openluchtmuseum

De herfst is begonnen en daarmee opent het Nederlands Openluchtmuseum zijn deuren voor rottige luchtjes, gruwelijke smaken en fermenteren. Fermenteren, ook wel gisten genoemd, was vroeger noodzaak maar wordt nu weer regelmatig gebruikt in de keuken. Het museum biedt de bezoeker de komende weken weer een reeks van Gruwelijk Lekkere activiteiten aan die helemaal passen bij dit seizoen.

Smakelijk Bewaren
Het weekend van 12 en 13 oktober staat volledig in het teken van Smakelijk bewaren. Hoe hield je vroeger voedsel goed en wat kun je er nu nog mee? Verschillende workshops zijn te volgen die inspireren; een mini-masterclass citrus pekelen leer wecken. Wecken is een eeuwenoude bewaartechniek die nog steeds volop wordt toegepast. De inhoud kan jarenlang bewaard worden. Bietjes die vier jaar geleden geweckt zijn? Je kunt ze gerust nog eten!

Fermentatie maakt je slim
Fermenteren, ook wel gisten genoemd, klinkt misschien gruwelijk. Maar zuurkool en bier zijn twee voorbeelden die gemaakt worden met behulp van fermentatie. Er wordt zelfs onderzoek gedaan naar het effect van fermentatie op onze gezondheid en onze hersenen. Smaakcolleges zijn er tijdens dit weekend te volgen en je komt er vast en zeker slimmer vandaan!

Mislukte messeklever?
Kaas bestaat voor een groot deel uit bacteriën. Dat klinkt misschien gruwelijk maar het is vooral heel nuttig. In zuivelfabriek Freia wordt dit weekend kaas gemaakt en de nieuwe herfstkazen kunnen worden geproefd: de ‘’mislukte’ messeklever of de mimolette met kaasmijt.

Gruwelijk Lekkere Herfst
Het Nederlands Openluchtmuseum heeft de tentoonstelling Gruwelijk Lekker. De tentoonstelling laat smaken door de eeuwen heen zien, proeven en ruiken. Elk seizoen kent specifieke geuren, smaken; soms lekker, soms gruwelijk. Oordeel zelf!

Het herfst evenement vindt plaatst in het weekend van 12 en 13 oktober, maar ook buiten dit weekend staat het museum tot en met 27 oktober in het teken van de herfst.

Bekijk alle activiteiten: https://openluchtmuseum.nl/gruwelijklekkerevenementen

Reageer op dit artikel