nieuws

Nederlandse microbiologen introduceren probiotische yoghurt in Afrika

Algemeen

Nederlandse microbiologen introduceren probiotische yoghurt in Afrika

Probiotische yoghurt, voorheen alleen in westerse landen te verkrijgen, is onlangs geïntroduceerd in Afrika. Twee Nederlandse microbiologen bieden onder de vlag van de stichting Yoba for life een betaalbaar functional food  op de Afrikaanse markt aan. Ze maken daarbij gebruik van een goedkope, generieke bacterie.

Remco Kort, professor microbiologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en senior onderzoeker bij TNO, veronderstelt dat probiotica bij mensen met een lage weerstand of een eenzijdig dieet  gezondheidseffecten kunnen hebben. Zo kwam hij op het idee starterculturen met een probiotische bacterie in Afrika te introduceren.

 

Goedkope generieke bacterie

Omdat in Nederland de drankjes zo duur zijn door eerdere onderzoekskosten en het patent dat erop rust, had Kort samen met collega microbioloog Wilbert Sybes van Nestle, het idee om een ‘generieke’ probiotische bacterie te ontwikkelen. Inmiddels wordt in een kleine yoghurtfabriek in Oeganda de probiotische yoghurt Yoba geproduceerd.

 

Yoba-starters

Met Yoba for life wordt de probiotica door Afrika verspreid. Zo kunnen zuivelfabrieksmanagers buisjes ‘Yoba-starters’ krijgen. Met deze Yoba-starters kan zestig liter probiotische yoghurt gemaakt worden.

 

Yoba in Nederland

Vanaf dit jaar gaat de stichting Yoba for life in samenwerking met NoorderlandMelk de Yoba-yoghurt ook in Nederland introduceren.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Wetenschapper: gezondheidsclaims probiotica komen terug

Reageer op dit artikel