nieuws

Seidell: niet iedereen denkt hetzelfde over publiek-private samenwerking

Algemeen

Seidell: niet iedereen denkt hetzelfde over publiek-private samenwerking

Er is meer overheidsfinanciering nodig voor onafhankelijk onderzoek en volksgezondheid. Dit concludeerde Jaap Seidell, hoogleraar van de Vrije Universiteit in Amsterdam, op het symposium Hapklare waarheid dat afgelopen week plaatsvond in Den Haag.

Samenwerking tussen universiteiten en de industrie kan volgens Seidell waardevol zijn mits er goede regels en gedragscodes worden gehanteerd en er sprake is van transparantie en toezicht.

 

Ouders op schoolpleinen

De hoogleraar is van mening dat bij het veranderen van de voedselomgeving verschillende factoren een rol spelen. Zo zou er gekeken moeten worden naar de samenstelling, marketing, prijs en aanbod van voedingsmiddelen. Strategieën hiervoor zijn regulering van de wetgeving, publieke-private samenwerking (PPS) en burgerinitiatieven. ‘We zouden bijvoorbeeld ouders aan kunnen sturen, zodat zij zeggen “weg met die automaten, we gaan zelf wel koken” en dat ouders gaan demonstreren op schoolpleinen’, aldus Seidell. Maar dat ziet hij nog niet zo snel gebeuren.

 

Wat is PPS?

Niet iedereen heeft dezelfde ideeën over publieke-private samenwerking. ‘Daar zitten gevoeligheden. Ik krijg veel mails en whats app- en twitterberichten waarin mensen zeggen dat het wel/niet kan of meer/minder moet en dat het allemaal niet goed is zoals het is. Maar dat komt omdat niet iedereen dezelfde ideeën heeft over wat PPS is.’ Seidell somde op wat hij verstaat onder PPS. Dit zou volgens hem wel passen bij wat de KNAW, WHO en de gezondheidsraad verstaan onder deze samenwerking.  ‘Als Coco-cola bijvoorbeeld Mission Olympics sponsort, is dat geen PPS. Dat is marketing en sponsoring’, is Seidell van mening.

 

Voor- en nadelen

Verder noemt de hoogleraar voor- en nadelen van PPS. Zo zouden er volgens hem creatieve en innovatieve oplossingen kunnen komen voor problemen, maar zijn de resultaten hiervan mogelijk onzeker. Verder kan onder andere vervaging van taken en verantwoordelijkheden ook een rol spelen bij PPS.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gezondheidsorganisaties mogen geen steun van voedingsindustrie ontvangen

Reageer op dit artikel