nieuws

Aanprijzen gezonde voeding werkt averechts bij kinderen

Algemeen

Aanprijzen gezonde voeding werkt averechts bij kinderen

Het aanprijzen van gezonde voeding werkt bij kleuters averechts. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Chicago. Tijdens dit onderzoek zijn de smaak en gedachtegang van kleuters van drie tot vijf jaar onderzocht. 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen minder van een product eten, wanneer er gezondheidsbevorderende effecten aan zijn toegewezen. De reden hierachter ligt volgens het onderzoek bij het idee van kinderen dat gezond minder lekker is.

 

Verhaal

 

Hoofdonderzoekers Michal Maimaran and Ayelet Fishbach voerden het onderzoek uit onder een onderzoeksgroep van bijna 200 kinderen. Met behulp van vijf verschillende testen werd gekeken naar de consumptie van twee gezonde producten waaronder tarwecrackertjes en worteltjes.

 

De kinderen kregen in totaal vier verschillende verhaalvormen te horen waarin een hoofdpersonage crackertjes of worteltjes at omdat deze gezond of lekker waren, of functioneel waren door het verbeteren van lees- en telprestaties. Ook werd er een verhaalvariant voorgelezen waarbinnen er geen functie werd toegekend aan de worteltjes of crackertjes (controlegroep). Na het voorlezen van de verhalen kregen de kinderen worteltjes of crackertjes voorgeschoteld en werd er door de onderzoekers gekeken hoeveel er naar aanleiding van het verhaal van het product werd gegeten.

 

Advies

 

De onderzoekers denken de vooroordelen van de kinderen te kunnen omzeilen door ouders aan te raden gezonde producten niet meer als zodanig aan te prijzen bij kinderen.

 

Het onderzoek zal worden gepubliceerd in de Journal of Consumer Research.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Verminderd slaappatroon van invloed op gewicht kinderen

Meehelpen met koken vergroot groenteconsumptie bij kinderen

Reageer op dit artikel