nieuws

Arts en Voeding Congres ‘Diabetes type 2 is te genezen’

Algemeen

Arts en Voeding Congres ‘Diabetes type 2 is te genezen’

Diabetes type 2 is bij de juiste behandeling te voorkomen, te genezen en vraagt om een specifieke voedingsaanpak. Dit bracht Prof. Dr. Hanno Pijl, internist van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC ) naar voren tijdens het congres Arts en Voeding dat afgelopen week plaatsvond.

Een gemiddeld beweegpatroon en een gezond eetpatroon  vormen volgens Pijl de beste methode om diabetes type 2 te voorkomen. Een gezond eetpatroon vraagt echter wel extra aandacht op het gebied van voeding. Pijls advies op dit gebied luidt: vervang verzadigde vetten niet door producten met een hoog glycemische index. Ook linolzuur is geen goede vervanger van verzadigd vet. Mensen die linolzuur gebruiken als vervanging van verzadigd vet hebben volgens Pijl een hogere sterftekans. Omega 6 vetzuren ( waaronder linolzuur)hebben een gunstige werking op het cholesterol en hart- en vaatziekten. Wordt deze stof echter in grote mate ingenomen, dan wordt hieruit arachidonzuur gemaakt. Arachidonzuur kan op zijn beurt weer voor ontstekingsreacties zorgen. Verzadigd vet kan daarom het beste vervangen worden door meervoudig onverzadigde vetzuren ( omega 3) of mono-onverzadigd vet (oliezuur).

Genezen

Uit onderzoeksresultaten die Pijl naar voren bracht blijkt dat het genezen van diabetes type 2, vrijwel altijd gebeurt wanneer een persoon een gezond lichaamsgewicht (her)vindt. Het goede methode hiervoor is het volgen van een zogenoemd Very Low Calorie Diet (VLCD). Dit is een eetpatroon waarbij dagelijks slechts zo’n 600 a 800 calorieën worden geconsumeerd. Gewichtsverlies verloopt hierdoor snel, waarbij een gezond gewicht snel wordt bereikt. Wel is het behoudt van een gezond gewicht belangrijk, bij gewichtstoename komt diabetes type 2 namelijk vrijwel altijd terug.

Lees verder op Voeding Nu online:
Gewichtsverlies is gunstig voor de gezondheid op elke leeftijd

Reageer op dit artikel