nieuws

Beweging beste oplossing voor hart -en vaatziekten bij obese vrouwen

Algemeen

Beweging beste oplossing voor hart -en vaatziekten bij obese vrouwen

Voor gezonde vrouwen met overgewicht of obesitas, is beweging de beste manier om hartziekten tegen te gaan. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onder andere Einstein College of Medicine en Montefiore Medical Center.

Een lage tot gemiddelde activiteit bleek onder de obese onderzoeksgroep, die gedurende zeven jaar is gevolgd, de beste bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vrouwen die aan lichamelijke beweging doen hebben volgens het onderzoek 16 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan obese vrouwen die niet aan beweging doen.

 

Binnen de zeven jaar durende studie kreeg 43 procent van de vrouwen er twee risciofactoren voor hart- en vaatziekten bij. Het ging hierbij onder andere om een verhoogde bloeddruk, lagere HDL-waarden (goede cholesterol), verhoogd vetzuurgehalte in bloed (triglyceriden), verhoogde bloedglucosewaarden of een verhoogde aanwezigheid van het zogeheten C-reactieve eiwit, dat duidt op ontstekingen.

 

SWAN-onderzoek

De onderzoekers volgden voor hun studie 866 vrouwen, behorend tot het SWAN-onderzoek ( Study of Women’s Health Across the Nation). Deze studie is gericht op de gezondheid van vrouwen tijdens hun middelbare leeftijd. De vrouwen werden jaarlijks getest op hartziekterisico. Ook vulden zij een vragenlijst in over de hoeveelheid beweging in het afgelopen jaar.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Gewichtsverlies is gunstig voor volwassenen op elke leeftijd

Reageer op dit artikel