nieuws

COPD-symptomen verergeren bij warm weer

Algemeen

COPD-symptomen verergeren bij warm weer

Het warme weer kan ervoor zorgen dat patiënten met  chronische obstructieve longziekte (COPD) een verhoogde morbiditeit ervaren met meer complicaties en gebruik van medicatie, en afname in longfunctie. Dit blijkt uit onderzoek door de John Hopkins University.

De onderzoekers wilden met het onderzoek kijken naar persoonspecifieke reacties op blootstelling aan hitte en de impact hiervan op ziektespecifieke uitkomsten. Een stijging in de binnentemperaturen werd geassocieerd met toename van symptomen en medicatiegebruik, en afname van longfunctie. Symptomen namen ook toe bij blootstelling aan buitenlucht bij warm weer, medicatiegebruik en longfunctie werden echter niet beïnvloed door warmere buitentemperaturen.

Symptomen

84 voormalige rokers met milde tot ernstige COPD ondergingen allen drie  observaties die een week duurden met tussenperiodes van drie maanden. Tijdens deze onderzoeksperiodes werden dagelijks de binnen-, en buitentemperatuur gemeten. De symptomen van de deelnemers werden bijgehouden door middel van monitoring van benauwdheid, hoest en speekselaanmaak, longfunctie en behoefte aan medicatie. Het effect van de temperatuur werd ingeschat door middel van het aantal warme dagen boven de 32 graden Celsius in Baltimore, de plaats van de studie.

Klimaatverandering

Verdere studie naar de impact van temperatuur op COPD is nog nodig, om een effectieve aanpakstrategie te kunnen ontwikkelen. Dit is vooral van belang door de klimaatveranderingen die plaatsvinden waardoor de temperaturen steeds warmer worden.

Het onderzoek is gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Internationale Conferentie van de Amerikaanse Thoracale Sociëteit 2014.

Lees verder op Voeding Nu online:

Soja verbetert mogelijk de overlevingskans bij longkanker

Reageer op dit artikel