nieuws

EFSA hanteert nieuwe Europese aanbevelingen jodium

Algemeen

EFSA hanteert nieuwe Europese aanbevelingen jodium

Jodium heeft naar aanleiding van onderzoek door EFSA een nieuwe, Europese ADH  gekregen. De ADH ( Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor jodium is vastgesteld op 150 microgram per dag voor volwassenen, en 200 microgram per dag voor zwangeren en lacterenden.

De Europese commissie had EFSA gevraagd een wetenschappelijk advies  over de ADH voor jodium uit te brengen. Jodium is een essentiële voedingstof voor meerdere lichamelijke functies waaronder groei van de embryo en de ontwikkeling van neurologische en cognitieve functies. Tekort aan jodium heeft invloed op de werking van de schildklier die hierdoor te snel kan gaan werken. Tekorten zijn vooral zorgwekkend bij kinderen en zwangeren.

 

Aanbevelingen

 

Het Panel dat in opdracht van de Europese Commissie onderzoek deed naar de nieuwe aanbevelingen concludeerde aan de hand van meerdere onderzoeken dat een ADH van 150 microgram jodium per dag voldoende is voor volwassenen. Voor kinderen in de leeftijd 7-11 maanden worden hoeveelheden tussen 70 µg en 130 µg per dag aanbevolen.

 

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen maken meer schildklierhormonen aan. Hierom raadt het EFSA-panel deze groep aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te verhogen tot 200 µg per dag. Voor lacterende vrouwen houdt het panel hetzelfde advies aan als voor zwangeren. Jodium verlaat namelijk via de moedermelk het lichaam waardoor deze aangevuld moet worden.

 

Opname jodium

 

Jodium vanuit voedingsmiddelen wordt in hoge mate opgenomen in het darmstelsel ( tot wel 90%). De schildklier is de belangrijkste opslagbron voor jodium in het lichaam. Jodiumrijke producten zijn onder andere visproducten, eieren, melk, en producten die hiervan worden afgeleid. Ook gejodeerd zout kan een aanvulling zijn.

 

Onderzoek

 

Bij het opstellen van ADH’s moeten meerdere factoren worden meegenomen. Omdat jodium in nauwe samenwerking staat met de schildklier is dit een lastige opgave. Hormoonniveau ’s en opslag zijn bij iedereen anders. Ook verliezen van jodium via urine, zweet en ontlasting verschillen per persoon. In dit soort gevallen start men vaak met het opstellen van een drempelwaarde. Een hoeveelheid van een voedingsstof waarbij de persoon/ het kind in relatief goede gezondheid blijft.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Inname jodium afgelopen jaren fors gedaald

 

Reageer op dit artikel