nieuws

‘Maatregelen rookbeleid mogelijk in gebruik bij bestrijding ongezond eetgedrag’

Algemeen

‘Maatregelen rookbeleid mogelijk in gebruik bij bestrijding ongezond eetgedrag’

Er zou een wereldwijde organisatie moeten komen in de strijd tegen een slechte gezondheid die het gevolg is van voedingspatronen. Dat zeggen de organisaties Consumers International en de World Obesity Federation. Eenzelfde wetgeving als de regelgeving rondom rookbeleid wordt door de partijen als mogelijkheid genoemd.

De organisaties brengen hun statement naar buiten met het rapport Recommendations towards a Global Convention to protect and promote healthy diets’ dat door beide partijen is opgesteld. Ze presenteren het op de 67ste bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Geneve die plaatsvindt van 19 tot 24 mei. Het rapport is een opvolger van het rapport ‘WHO Global Strategy on Diet Physical Activity and Health’ uit 2004.

 

Maatregelen

 

Het rapport geeft een aantal aanbevelingen, onder andere over de introductie van politieke maatregelen, opdat consumenten een gezondere keuze kunnen maken. Ook pleiten de auteurs voor een verbetering van de  voedselveiligheid voor iedereen. Voorbeelden van zulke maatregelen zijn: strengere controles binnen de voedselmarkt, verbetering van voedselinformatievoorzieningen en introductie van economische methodes om voedselconsumptiepatronen te beïnvloeden. Een van de geopperde manieren om de voedselconsumptie te beïnvloeden is het gebruik van waarschuwingen of foto’s op voedselverpakkingen, zoals eerder al gedaan werd met de sigaretten.

 

Roken en voeding niet vergelijken

 

De Amerikaanse Raad voor Gezondheid en Wetenschap (ACSH) kwam naar aanleiding van het rapport met een uitgesproken reactie op de vergelijking van ongezonde voedingspatronen met roken. Volgens hen zijn roken en voedselconsumptie niet te vergelijken. Voedsel is een basisbehoefte. Daarbij zouden economische maatregelen zoals suiker-, of vettaksen er niet gegarandeerd voor zorgen dat mensen in totaal minder calorieën binnenkrijgen en obesitas hierdoor afneemt.

 

10- jarig bestaan

 

De publicatie van het rapport valt samen met het 10-jarig bestaan van de rapportage over Globale Strategieën voor voedingspatronen, beweging en gezondheid van de WHO . Dit rapport gaf een eerste aanzet tot verbetering van de algehele globale gezondheid. Het nieuwe rapport dient als verdere uitbreiding van het eerdere rapport, en zal zich meer richten op de promotie van gezonde diëten en leefstijl met daarbij een grotere rol voor het bedrijfsleven en de politiek.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Link gevonden tussen obesitas en koolhydraatvertering

Reageer op dit artikel