nieuws

‘Matige beweging helpt ouderen bij behoud mobiliteit’

Algemeen

‘Matige beweging helpt ouderen bij behoud mobiliteit’

Matige lichamelijke beweging kan ouderen helpen hun mobiliteit te behouden, lichamelijke beperkingen te ontwijken en langer zelfredzaam te blijven. Dit blijkt uit onderzoek door de University of Florida.

Ouderen die regelmatig bewegen kunnen tot 18 procent sneller lopen dan ouderen die geen beweging krijgen. Ook kan beweging op de lange termijn bijdragen aan het verlengen van mobiliteit op latere leeftijd. 28 procent van de ouderen verliest door voldoende beweging namelijk niet het vermogen makkelijk te kunnen lopen.

 

LIFE-studie

Deelnemers werden onderzocht op het effect van beweging op de mobiliteit op oudere leeftijd binnen de LIFE-studie (Lifestyle Interventions and Independence for Elders). 1635 ouderen in de leeftijd van 70 tot 89 jaar werden binnen acht verschillende centra gerekruteerd voor deelname aan het onderzoek.

 

Binnen de studie werden de deelnemers opgesplitst in twee groepen. Een groep van 818 personen die gedurende het traject van gemiddeld tweeëneenhalf jaar 150 minuten per week wandelden, en kracht-, balans-, en flexibiliteitstrainingen deden. De tweede groep deelnemers van 817 personen volgden gezondheidseducatie trainingen en deden rekoefeningen.

 

Verlies van mobiliteit

Elk half jaar werden de deelnemers getest op loopsnelheid, lichaamsgewicht, bloeddruk en hartslag.  Verlies van mobiliteit werd gemeld bij verlies van het vermogen om meer dan 400 meter te kunnen lopen.

 

Het onderzoek wordt gepubliceerd in Journal of the American Medical Association (JAMA).

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Dierlijk eiwit helpt mogelijk tegen functionele aftakeling bij ouderen

Reageer op dit artikel